Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"10%-heffing pauzeert Amerikaanse import van Indiase mango"

De mango-oogst in India kende dit jaar een vroege start op de binnenlandse markt, vertelt Kaushal Khakhar, CEO van de Indiase AGF-exporteur Kay Bee Exports: "Normaal gesproken loopt het exportseizoen voor Indiase mango's van maart tot juni. Dit jaar verscheen echter een deel van het fruit eerder dan gebruikelijk op de lokale markten, dankzij gunstige weersomstandigheden in bepaalde teeltgebieden. Aangezien India verantwoordelijk is voor meer dan 40% van de wereldwijde mango-oogst, is het lokale aanbod zo groot dat een regionale toename of afname van het volume weinig invloed heeft op de algemene marktdynamiek."

© Kay Bee Exports

De aankondiging van importtarieven door president Trump, die gericht leken tegen de hele wereld, zorgde voor de nodige verwarring en onzekerheid. Volgens Kaushal Khakhar is de situatie inmiddels iets gestabiliseerd, maar blijven de invoerheffingen een belangrijk aandachtspunt voor de Amerikaanse markt. "De aankondiging van de nieuwe tarieven viel precies samen met de eerste luchtzendingen van Indiase mango's naar de Verenigde Staten," legt Khakhar uit. "In eerste instantie heerste er veel onzekerheid, mede doordat het exacte mechanisme achter de tarieven onduidelijk was. Indiase mango's zijn altijd al onderworpen geweest aan een basistarief van 6,6 cent per kilo. Daar bovenop kwam nu een tussentijds tarief van 10%, met plannen om dit vanaf 9 april te verhogen naar 26%. Hoewel die verhoging inmiddels voor 90 dagen is uitgesteld, blijft het tarief van 10% voorlopig van kracht. En dat is niet gering – het heeft al geleid tot terughoudendheid bij bepaalde prijsgevoelige importeurs, die er nu voor kiezen om de ontwikkelingen eerst af te wachten voordat ze opnieuw bestellen."

Volgens Khakhar kwam de handel met de Verenigde Staten dit seizoen net op gang toen de nieuwe tarieven roet in het eten gooiden en de exportplannen flink verstoorden: "De traditionele afzetmarkten voor Indiase mango's zijn het Midden-Oosten en Europa – regio's die we al tientallen jaren goed bedienen, maar waar de groeimogelijkheden inmiddels beperkt zijn. Hoewel India sinds 2007 toegang heeft tot de Amerikaanse markt, is er pas de laatste jaren sprake van een duidelijke groei in de export. Tijdens de coronajaren lag de handel stil, en de recente verstoringen in de Rode Zee hebben geleid tot flinke pieken in luchtvrachttarieven. Daarom hadden we dit jaar gehoopt op een sterk seizoen richting de VS. Helaas lijkt de aanhoudende onzekerheid rond de invoertarieven te hebben gezorgd voor een voorzichtige en gematigde start."

© Kay Bee Exports

Toch is er geen reden om op te geven, benadrukt Khakhar. De focus moet nu simpelweg verschuiven naar andere markten. "We hebben ervoor gekozen om op meerdere markten wereldwijd actief te zijn, zodat we het risico spreiden en niet afhankelijk zijn van één enkele markt. De dynamiek van de wereldhandel verandert voortdurend, en we moeten ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Zoals het gezegde luidt: verandering is de enige constante!"

"Het is belangrijk om de situatie positief te bekijken," voegt hij toe. "De tarieven hebben inderdaad een wereldwijde impact. De forfaitaire 10%-tarieven gelden voor de meeste exportlanden die naar de VS sturen. We begrijpen dat onze beleidsmakers in gesprek zijn met hun tegenhangers in de VS, en er lijkt een langdurige oplossing in de maak. Dit zijn interessante tijden voor de handel, en het beste wat we kunnen doen is ons blijven concentreren op wat onze klanten van ons verwachten. Daarom blijven we ons inzetten om het beste product te leveren, met de hoogste kwaliteit en service, tegen concurrerende prijzen," concludeert Khakhar.

Voor meer informatie:
Kay Bee Exports
Tel: +91 88 79 000 973
Export@kaybeeexports.com
www.kaybeeexports.com