Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Xarki (Spanje)

"Deze week arriveren eerste containers Peruaanse Hass avocado's"

Na een rustige februarimaand door een overlap in aanvoer uit Spanje, Portugal en Marokko, heeft de regen in maart voor schaarste op de avocadomarkt gezorgd. Daardoor stegen de prijzen van Hass avocado's razendsnel aan het einde van het seizoen. "Binnen een paar dagen gingen de prijzen van €10 naar meer dan €15 per karton", vertelt Iván Brefa van het fruitbedrijf Xarki uit Málaga.

Op dit moment verhandelen we Lamb Hass uit de provincies Málaga en Granada, terwijl tegelijk de eerste Peruaanse Hass de markt begint te bereiken. "Deze week komen de eerste containers uit Peru aan", aldus Iván.

© Xarki

"We kijken positief naar de start van het Peruaanse seizoen, zeker na het goede resultaat van het mediterrane seizoen", zegt Iván. Volgens de verwachtingen zal de Peruaanse oogst dit jaar 35% groter zijn dan vorig seizoen. Toch is de aanvoer uit Peru in deze fase nog wisselend van kwaliteit: de vruchten hebben vaak een lager en minder consistent drogestofgehalte, wat zorgt voor ongelijkmatige rijping. "Daarom is de Spaanse Lamb Hass voor ons nu extra belangrijk", legt hij uit.

"Lamb Hass is niet alleen stabiel in opbrengst en beter bestand tegen droogte, maar leent zich ook goed voor intensieve teelt. De Lamb Hass heeft een adequaat drogestofgehalte, rond de 25%, wat hem vol van smaak maakt. Bovendien rijpt hij heel gelijkmatig."

© Xarki

Toch is er een uitdaging: Lamb Hass rijpt anders dan de gewone Hass. "De consument weet vaak nog niet goed hoe je een Lamb Hass herkent die eetrijp is", zegt Iván. Maar dat weerhoudt Xarki er niet van om erin te investeren. "We zullen ook volgend jaar blijven inzetten op Lamb Hass, vóór Peru volop op de markt komt."

Het familiebedrijf Xarki werd meer dan 65 jaar geleden opgericht door Francisco Ruiz Puertas. Hij begon met de export van subtropisch fruit uit de Axarquía streek naar Frankrijk. "Onze merken Xarki en Paqui stonden daar bekend om hun kwaliteit", vertelt Iván. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer, en Xarki blijft vernieuwen. Naast de handel zijn ze tegenwoordig ook actief als service provider.

© Xarki

"We leveren jaarrond avocado's uit Spanje, maar ook via import, zodat we 365 dagen per jaar beschikbaarheid kunnen garanderen", aldus Iván. "De markt verandert snel. Steeds meer grote exporteurs zoeken een partner voor het verpakken van het fruit. Dat aanbod hebben wij ontwikkeld, iets dat in Zuid-Spanje nog nauwelijks bestond, ondanks de belangrijke positie van Algeciras als toegangspoort voor fruit in Europa."

© Xarki

"De Spaanse avocado blijft ons fundament. Daarmee is het allemaal begonnen. Maar wie grote klanten wil bedienen, moet jaarrond kunnen leveren. Import is dus noodzakelijk geworden." Peru is daarbij een logische partner. Ook Marokko wordt volgens Xarki steeds belangrijker, vooral vanwege de lage teeltkosten en de goede toegang tot water. "Voor het komende seizoen hebben we al afspraken in de pijplijn", zegt Iván.

Daarnaast noemt hij Portugal als opkomende speler: "Ze doen het daar goed, en het volume blijft groeien." Toch blijft Spanje een belangrijke rol spelen. "Onze Lamb Hass is daar het bewijs van. De markt reageert er erg goed op", besluit hij.

Voor meer informatie:
Xarki
Barriada El Trapiche, Cortijo Armario s/n
29719 Vélez-Málaga (Spanje)
Tel: +34 952 500 827
info@xarki.com
https://xarki.com/