De raad van bestuur van REO heeft Dirk Declercq (52) aangesteld als nieuwe voorzitter van de coöperatieve telersvereniging. Als zevende voorzitter van REO nam Dirk Declercq de voorzittershamer over van Rita Demaré die twintig jaar REO-voorzitter was. De voorzitterswissel had vrijdagavond 11 april 2025 plaats na de statutaire jaarvergadering van REO.
© REONa twintig jaar voorzitterschap geeft Rita Demaré de voorzittershamer van REO door aan haar opvolger Dirk Declercq
Dirk Declercq uit Gits is gehuwd met Isabelle Vanlerberghe die HR-manager is bij voestalpine Sadef, een producent van stalen profielen waarvan het hoofdkantoor eveneens in Gits is gevestigd. Dirk heeft drie zoons. Samen met zijn oudste zoon Deano teelt Dirk fijne krulandijvie en andere slasoorten in zowel serres als open lucht. "De teelt van fijne krulandijvie of frisée is een nicheproduct en arbeidsintensief. Het aantal Belgische telers is daarom heel beperkt. Ik teelde vele jaren frisée samen met mijn vader. We waren jaarlijks de vaste leveranciers op REO van de eerste Belgische frisée van het nieuwe teeltseizoen. Intussen werk ik samen met mijn oudste zoon. Ik ben er inderdaad van overtuigd dat er belangrijke meerwaarde zit in het bundelen van de krachten. Dankzij het engagement van Deano op ons tuinbouwbedrijf kan ik mij voortaan nog meer inzetten voor REO waarvan ik al 32 jaar actief vennoot-producent en 18 jaar bestuurslid ben", legt de kersverse voorzitter uit.
"Het is een goed overwogen beslissing. Na zorgvuldig beraad en overleg met mijn gezin gaven mijn geloof in samenwerking, mijn visie op de sector en mijn ervaring bij REO de doorslag. Het is een betekenisvolle uitdaging waarvoor ik op brede steun mag rekenen. Aan de andere kant besef ik ook dat er een aantal duidelijke verwachtingen bestaan bij de REO-producenten. Ze kwamen tot uiting tijdens onze pragmatische denkoefening 'Samenwerken aan REO 2.0' die ruim twee jaar geleden samen met de actieve REO-producenten werd opgestart en eind vorig jaar resulteerde in een strategische beleidsvisie voor de komende vijf jaar. Toen mijn voorganger Rita Demaré twintig jaar geleden voorzitter werd van REO, werd binnen de coöperatie eveneens hard nagedacht over de toekomst. Dit gebeurde toen onder de titel 'De Nieuwe Coöperatie'. Ik was één van de 28 leden-producenten van de gelijknamige werkgroep. Het waardevol denkproces was in volle ontplooiing toen mijn voorganger de fakkel overnam van haar voorganger en onze erevoorzitter Daniël Cloet. Een analoog verhaal herhaalt zich in zekere zin bij de huidige voorzitterswissel."
Wordt de nieuwe beleidsstrategie een speerpunt tijdens uw voorzitterschap?
Dirk Declercq: "Inderdaad. De raad van bestuur en de directie hebben samen een geüpdatete missie en visie opgesteld die steunen op vijf kernwaarden en met een duidelijk te volgen strategie. Dit zal ervoor zorgen dat REO en zijn producenten meer dan klaar voor de toekomst zullen zijn in deze snel veranderende tijd. Deze toekomstplannen werden begin vorige maand op een bijzonder evenement voorgesteld aan onze leden-coöperanten. De grote opkomst illustreerde de sterke verbondenheid binnen onze coöperatie. In de zaal voelde je ook een bepaalde fierheid en gedrevenheid om wat werd verteld, voorgesteld en uitgelegd te implementeren zowel binnen als buiten REO. Het introduceren en concreet uitwerken van de strategische beleidskeuzes zal één van de belangrijkste opdrachten zijn gedurende de komende jaren. Heel uitdagend, maar tegelijk een belangrijke opdracht waarin ik me met volle overtuiging wil vastbijten."
© REOSamen met zijn oudste zoon Deano (rechts) teelt Dirk Declercq fijne krulandijvie en andere slasoorten in zowel serres als open lucht
Wat zijn uw andere prioriteiten?
Dirk Declercq: "Ik werd in 2008 bestuurslid van REO. In dat jaar werd het totale aanvoervolume afgeleverd door 1.650 actieve leden-producenten. Vandaag is het aanvoercijfer nagenoeg van dezelfde orde, maar wordt dit volume aangereikt door pakweg 750 actieve telers. Verder is REO ook van groot belang in onze sector omdat ze een breed gamma van 80 verschillende producten aanbiedt, van gangbaar tot bio, van klassieke rassen tot culinaire specialiteiten, van vergeten groeten tot innovatieve variëteiten. Al deze producten worden met passie en vakkennis geteeld volgens de strengste normen voor voedselveiligheid en gezondheid. Het is essentieel dat al onze producenten zich goed blijven voelen bij REO en dat er opvolging in hun bedrijven komt. Samen met professionalisering, schaalvergroting en specialisering is bij onze producenten eveneens expliciet sprake van verduurzaming. Een grote uitdaging voor onze sector, met steeds strengere regelgeving en eisen."
Wat is daarbij de rol van de nieuwe voorzitter?
Dirk Declercq: "Een voorzitter moet goed kunnen luisteren, diplomaat zijn en streven naar consensus. Daarbij dienen uiteraard de belangen zoveel mogelijk behartigd te worden. Dit wil evenwel niet zeggen dat alles zomaar kan of mag. Als voorzitter moet je daar ook je rol in spelen. De voorzitter en zijn raad van bestuur moeten één team zijn en als er daarbovenop ook nog een heel goeie samenwerking is met het managementteam, straalt dit af op heel de organisatie."
Zal er nog tijd zijn om te helpen bij de krulandijvieteelt?
Dirk Declercq: "De teelt van fijne krulandijvie is een nichemarkt waarin we als bedrijf zijn uitgegroeid tot de grootste Belgische speler. Mijn vader en ik hebben samen iets moois opgebouwd en sinds zijn pensionering werkt mijn oudste zoon mee in ons tuinbouwbedrijf. Zijn drive zorgt dat ik mijn boeiende taak als REO-voorzitter ten volle zal kunnen uitvoeren. Maar tuinbouwer ben en blijf ik in hart en nieren. Ook veel werkuren presteren zit me in het bloed. Daarom zal ik zo goed en zoveel mogelijk blijven meedraaien op ons bedrijf. Ik vind het trouwens uitermate belangrijk om tuinder te zijn tussen en met collega-producenten."
Voor meer informatie:
REO
Oostnieuwkerkseweg 101
8800 Roeselare
T: +32 (0)51 231 211
info@reo.be
www.reo.be