Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Paepen, Aspergehoeve Geel:

"Door de vroege paasvakantie hebben restaurants al zeer veel asperges afgenomen"

Tholen - Het vollegrondsseizoen van de Belgische asperges is een stuk vroeger van start gegaan dan vorig jaar. Waar menig teler het vorig seizoen niet redde om 'het witte goud' voor Pasen uit de vollegrond te halen, lijkt het dit jaar toch een stuk gunstiger te vallen. "We zijn inmiddels al ruim een week bezig en het begint nu met de zon precies op tijd voor Pasen echt los te barsten", zo vertelt Ben Paepen van Aspergehoeve Geel.

De drukste periode van het jaar is dus weer begonnen voor de teler uit Geel, die een deel van zijn asperges via BelOrta vermarkt en het overige deel in haar eigen hoevewinkel verkoopt. "We zijn een stukje vroeger dan vorig jaar. Er is gelukkig wat minder regen gevallen. In de nachten is het nog wel lang koud gebleven, maar gelukkig hadden we overdag een mooi zonnetje. Nu deze er in overvloed is, zullen de volumes de komende periode alleen maar oplopen", zo verzekert hij.

"Kwalitatief zijn we ook helemaal tevreden", zo gaat Ben verder. "Ze staan er mooi bij. Bovendien zijn we ook goed gestart met hoge prijzen. De prijzen zijn vanaf het begin vrij goed geweest door de beperkte volumes. Nu is het iets minder, maar dat is normaal. De vraag blijft er wel degelijk, maar er komen nu meer en meer volumes op de markt, waarna we richting eind april/ begin mei echt in de piek zullen komen."

Vroege paasvakantie
Dit jaar valt alles dus een stuk beter in het begin van het seizoen. "Vorig jaar hadden ook wij Pasen net niet gehaald, maar dit jaar is dat geen probleem. Met Pasen zien we toch altijd een piekvraag. In Nederland misschien nog net iets meer dan hier in Vlaanderen, maar iedereen staat op de stoep om asperges op het menu te zetten. Dit jaar waren de restaurants er dan ook vanaf minuut 1 bij. De paasvakantie valt dit jaar voor Pasen, waarbij het ook nog eens mooi weer is, waardoor ze heel graag gelijk asperges op het menu wilden hebben. Zij kopen meer en meer direct bij de teler in, dus hebben ze al vroeg zeer veel afgenomen dit jaar."

80 tot 90 procent geschild
Een trend die volgens Ben de laatste jaren echt doorgang vindt, is dat de geschilde asperges meer gevraagd zijn dan ongeschild. "Wij hebben in 2016 geïnvesteerd in een schilmachine, omdat mensen gewoon steeds liever geschilde asperges willen. Dat is geen overbodige luxe geweest, want inmiddels is 80 tot 90 procent van wat we verkopen geschild. Gebruiksgemak heeft ervoor gezorgd dat men zelf niet meer wil schillen, dus zijn ze bereid er iets extra's voor neer te leggen. Momenteel schillen we dan ook een paar honderd kilo asperges op een dag."

Of de vraag na Pasen weer een beetje terugvalt? "Dat denk ik niet. Meestal blijft deze tot het Sint-Jan gewoon goed doorlopen. In het aspergeseizoen hoeven we bijna nooit te klagen over de vraag. Wel zullen de volumes dus toe gaan nemen, waardoor de prijs lichtelijk kan gaan dalen, maar ook dit valt te bezien. Vorig jaar is er veel schade aangericht door de regenval, dus we weten nog niet wat de percelen binnen enkele weken gaan geven. Dat is onvoorspelbaar geworden, dus we zullen moeten afwachten hoe deze zich gaan houden richting het einde van het seizoen."

Voor meer informatie:
Ben Paepen
Aspergehoeve Geel
Doornboomstraat 55
2440 Geel, België
Tel.: +32 472 32 83 22
ben@aspergehoeve.be
www.aspergehoeve.be