"Dankzij gerichte communicatie liggen onze Etna citroenen met beschermde geografische aanduiding inmiddels in de schappen van grote supermarktketens en gespecialiseerde biozaken. Sinds 1 april oogsten we de zogenoemde Bianchetto citroen", zegt een vertegenwoordiger van de BGA.
© Etna's Terra dei Limoni
De kracht van deze citroen ligt in de vulkanische bodem en de nabijheid van de zee. Het zijn unieke bomen: ze bloeien en dragen bijna het hele jaar door. De oogst verloopt in drie rondes: van oktober tot april de Primofiore, van april tot juni de Bianchetto en van juli tot september de zomercitroen, ook wel Verdello genoemd.
Met het oog op internationale groei heeft een samenwerkingsverband van familiebedrijven met een lange citrusgeschiedenis hun krachten gebundeld. Ze willen een natuurlijk product leveren dat het hele jaar door verkrijgbaar is. Het doel is de verwerking en afzet van verse citroenen verbeteren en tegelijk de kansen benutten van verwerkende bedrijven in de regio.
© Etna's Terre dei Limoni
Op dit moment telt het netwerk zo'n 150 hectare citroenteelt, goed voor een jaarlijkse oogst van ongeveer 5.000 ton. De verwerking gebeurt in een modern sorteer- en pakstation in Acireale.
© Concetta Di Lunardo | AGF.nl
De telers zijn trots op het commerciële succes van hun "Limone dell'Etna IGP". De citroen ligt inmiddels in meerdere grote supermarktketens. En ook op het gebied van duurzaamheid zetten ze stappen: van teelt tot verpakking is er aandacht voor het milieu. De citroenen worden verpakt in recyclebare kartonnen dozen, biologisch afbreekbare netten en herbruikbare kratten.
© Etna's Terre dei Limoni
De citroen van de Etna werd in 2020 officieel erkend als beschermde geografische aanduiding door de Europese Unie. De smaak en kwaliteit van de vrucht worden sterk beïnvloed door de nabijheid van de Ionische Zee en de actieve vulkaan Etna.
© Etna's Terre dei Limoni
Wat betreft de verwerkte producten: laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat het sap van de Verdello het hoogst scoort op vitamine C, flavonoïden en fenolen. Dankzij een techniek waarbij irrigatie tijdelijk wordt gestopt en daarna hervat, ontstaat er een extra bloeiperiode in de zomer, wat leidt tot een kwalitatief sterke derde oogst. Meer over deze eigenschappen is te vinden in het wetenschappelijk onderzoek van CREA-OFA Acireale, gepubliceerd in Food Research International (Elsevier, april 2015).
Recent presenteerde het netwerk hun citroen tijdens de tweede editie van het Salon International de l'Agrume in Menton aan de Franse Rivièra. "Het evenement trok meer dan 30.000 bezoekers, waaronder telers, chefs, wetenschappers en citrusliefhebbers uit heel Europa. Er waren proeverijen, kookdemo's en lezingen over innovatie en duurzaamheid in de sector. De Etna citroen maakte veel indruk op zowel het vakpubliek als de bezoekers."
Voor meer informatie:
Etna's Terra dei Limoni
Via Vallone
95024 Acireale (CT) – Italië
info@etnasterradeilimoni.it
www.etnasterradeilimoni.it