Werkgeverspartijen in de sector Open Teelten zijn gestart met de cao-onderhandelingen en vragen om afspraken die passen bij de realiteit van hun bedrijven. Door toenemende regelgeving, internationale spanningen en stijgende loonkosten staat de sector onder druk. Ondernemers in onder meer akkerbouw, fruitteelt, bloembollensector en boomkwekerijen maken zich zorgen over hun toekomstbestendigheid en het behoud van persoon, meldt LTO.
Personeelskosten
"Arbeid blijft van essentieel belang in de plantaardige sectoren. In vrijwel alle deelsectoren is sprake van personeelstekort, met name tijdens piekperiodes waarin veel handmatig werk nodig is. Internationale werknemers zijn daarbij onmisbaar" aldus Eric Douma, portefeuillehouder Mens, Ondernemerschap & Onderwijs.
Tegelijkertijd zien ondernemers hun kosten stijgen door hogere lonen, strengere wet- en regelgeving en noodzakelijke investeringen in verduurzaming en technologie. Recent onderzoek toont aan dat werkgevers in Nederland fors hogere loonkosten hebben dan werkgevers in buurlanden Duitsland en België. Werkgevers willen goed blijven zorgen voor hun personeel, maar vragen wel om ruimte binnen de cao om dit vol te houden.
Inzet werkgeversorganisaties
Tijdens de onderhandelingen zetten de betrokken werkgeversorganisaties, LTO Nederland, Anthos, KAVB en NFO, zich in voor een realistische loonontwikkeling, die rekening houdt met de al fors gestegen loonkosten. Daarnaast worden er voorstellen gedaan voor een aangepaste regeling seizoenarbeid, die volledig aansluit bij het seizoensgebonden karakter van het werk. Ook is duidelijkheid over de recente uitspraken van het Europees Hof over overwerktoeslag voor parttimers van groot belang.
Werkgevers pleiten voor een cao die niet alleen rechtszekerheid biedt, maar ook ruimte laat voor continuïteit en ontwikkeling binnen de bedrijven. "De open teelten zijn van groot belang voor ons voedsel én het landschap," aldus Jaap den Dekker, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van werkgevers. "Met evenwichtige afspraken kunnen we de sector sociaal én economisch gezond houden."
Lees hier de volledige voorstellenbrief van werkgevers. De huidige cao loopt af op 1 juli 2025. Het streven is om voor die datum duidelijkheid te hebben over een nieuwe cao.
Bron: LTO