Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vorst in Roemenië veroorzaakt ernstige schade aan steenfruit

Steenfruittelers in Roemenië kregen vorige week te maken met extreme weersomstandigheden. De vriestemperaturen hielden vijf nachten op rij aan, zegt Bogdan Baianu, CEO en medeoprichter van de Roemeense exporteur van groente en fruit Cerasus Grup Romania: "De afgelopen week, van zondag 6 april tot vrijdag 11 april, heeft Roemenië te maken gehad met zeer lage temperaturen, van -5 graden Celsius 's nachts tot maximaal 3 graden Celsius overdag. Sommige delen van Roemenië hadden zelfs temperaturen van rond de -8 graden Celsius. We hebben dit soort vorst al eerder gehad, maar nog nooit vijf dagen lang onafgebroken. De stress die de fruitbomen te verduren kregen was natuurlijk van een zeer hoog niveau, met ernstige gevolgen voor steenfruit zoals kersen, perziken, nectarines, abrikozen en pruimen."

Deze vriesomstandigheden hebben een verwoestend effect gehad op de productie van steenfruit in Roemenië, legt Baianu uit. "Als ik kijk naar de perziken, nectarines en abrikozen, heb ik gehoord dat tussen de 90 en 100 procent van de oogst is weggevaagd. Ons bedrijf handelt voornamelijk in kersen en als we specifiek naar dit product kijken, wordt de schade in heel Roemenië geschat op 70 tot 80 procent. Omdat de oogst van kersen in het land klein zal zijn, zullen de kersen dit seizoen van een grotere maat zijn. Alle boomgaarden hebben verschillende percentages als het gaat om de schade, maar ze zullen allemaal minder fruit aan de bomen hebben en grotere maten als gevolg. Het is moeilijk te zeggen wat dit met de prijzen zal doen, omdat er erg weinig volumes zullen zijn om de markten te bevoorraden."

© Cerasus Grup Romania

Voor Baianu's bedrijf in het bijzonder is er misschien wat licht aan het einde van de tunnel, omdat hun boomgaarden minder getroffen zijn dan in de rest van het land: "Ons bedrijf levert aan grote supermarkten in Roemenië en de helft van onze oogst wordt geëxporteerd naar Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië. We zijn ook een van de grootste leveranciers van kersen voor de sector die naar Italië gaan. De schade betreft dus al deze producten. Het goede nieuws is dat we nog wel wat productie beschikbaar hebben, want we zitten in het uiterste noorden van Roemenië, een van de noordelijkste boomgaarden van het land. Gelukkig is onze productie niet zo getroffen als in de rest van het land. Begrijp me niet verkeerd, we zullen nog steeds een van de slechtste jaren hebben in termen van volumes voor elk van onze kersenseizoenen, maar de schade is beperkt tot ongeveer 60%."

Omdat Baianu deel uitmaakt van een telersvereniging, probeert hij te helpen om alle kersen op de een of andere markt te krijgen. "Voor ons wordt ook verwacht dat de maten dit jaar groter zullen zijn. Het is nog te vroeg om te zeggen wat we precies kunnen doen, maar we denken dat we het duurdere product, dankzij onze hoogwaardige verpakking en ons merk, kunnen leveren aan de markten die daarvoor kunnen betalen. We kunnen echter niet alleen onze eigen kersen leveren. Hoewel we onze eigen velden hebben, vertegenwoordigen we ook een telersvereniging in ons gebied. Deze organisatie bestaat uit een heleboel telers die zowel kersen voor de sector als steenfruit van topkwaliteit telen. We proberen onze steun te betuigen en proberen alle beschikbare kersen op de markt te brengen. Dit betekent dat we zullen proberen om al hun oogsten te accepteren, ze goed te sorteren en er een markt voor te vinden, omdat we geloven dat er altijd een markt is voor elke soort kers."

© Cerasus Grup Romania

Voor sommige telers van steenfruit is de situatie ernstig. Baianu benadrukt dat sommigen van hen zelfs failliet kunnen gaan als ze geen financiële steun krijgen: "De Roemeense telers bevinden zich momenteel in een benarde situatie en als organisatie proberen we druk uit te oefenen op de regering. We vragen hen om deze telers te helpen, want de huidige verliezen zouden rampzalig voor hen zijn als ze geen hulp krijgen van ons ministerie. En dit is ernstig, sommige telers zouden letterlijk failliet moeten gaan als ze geen enkele vorm van hulp krijgen. Hun velden zijn zodanig verwoest dat de productie zich volgend seizoen niet zomaar zal herstellen, er moet meer gebeuren. Misschien kunnen we de telers wat hulp bieden in de vorm van door de overheid gegarandeerde leningen en subsidies, zodat ze tenminste ergens mee vooruit kunnen."

"Het jaar 2025 bewijst hoe belangrijk veerkracht in de land- en tuinbouw is en hoe kwetsbaar een oogst kan zijn bij onverwacht weer. Vanuit Panere zullen we doen wat we kunnen om dit seizoen zoveel mogelijk Roemeense kersen op de juiste bestemming in heel Europa te krijgen," besluit Baianu.

Voor meer informatie:
Bogdan Baianu
Cerasus Grup Roemenië (Panere ®)
Tel: +40 740 025216
bogdan@panere.ro
https://panere.ro/en