Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blydeverwacht Farm

"Granaatappelen blijven populaire keuze van gezondheidsbewuste consumenten"

© Paragon Agri

Terwijl de laatste granaatappelen worden ingepakt en de meeste granaatappelpakstations in Boland overstappen op citrus, loopt het exportseizoen door tot ongeveer juli. Dit seizoen kan dit jaar langer duren door de strenge vorst in de regio's van Turkije.

Het Zuid-Afrikaanse exportseizoen begon dit jaar ongebruikelijk snel, vertelt Christo Nortjé. Hij teelt wijndruiven en granaatappelen op Blydeverwacht Farm, vlak bij Wellington in de Westkaap. Dit jaar besloten ze het seizoen anders aan te pakken, met luchtvracht op verzoek van vooral klanten uit het VK, die snel hun tekort aan granaatappelen wilden aanvullen. Granaatappelen blijven een populaire keuze onder gezondheidsbewuste consumenten. Naarmate het seizoen vorderde, schakelden ze over op zeevracht en ontdekten ze dat de haven van Kaapstad efficiënter functioneerde dan in voorgaande jaren.

Hoewel een deel van het fruit lokaal wordt verkocht, wordt het grootste deel van de oogst door Star South Fruits geëxporteerd: 80% naar kopers in het VK, de rest naar Afrika, de Europese Unie en het Midden-Oosten. Door de grote vraag naar granaatappelen blijft de levering aan verwerkers een belangrijke markt voor Zuid-Afrikaans fruit. Om de leveringsperiode te verlengen, blijven de verpakte kartons lokaal in koelopslag totdat klanten ze nodig hebben, aangezien de opslagkosten in Zuid-Afrika lager zijn dan in het VK. .

© Star South

De granaatappeloogst van 2025 was iets kleiner dan het jaar ervoor, maar een duidelijke verbetering ten opzichte van de afgelopen twee jaar wat betreft kwaliteit, uiterlijk en verpakkingen, zegt hij.

Nortjé is zelf ook een teler, en dit jaar zal het teeltbedrijf de teelt van granaatappelen uitbreiden en de teeltactiviteiten diversifiëren. Zo worden er binnenkort vijgenboomgaarden aangeplant op Blydeverwacht, waarvan de oogst ook met name op de Britse markt afgezet zal worden.

Voor meer informatie:
Christo Nortjé
Paragon Agri Blydeverwacht Farm
info@paragonagri.co.za