De Costa Ricaanse ananas beleeft een topjaar. De prijzen zijn gestegen tot niveaus die in meer dan tien jaar niet zijn gezien. Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder een wereldwijde schaarste aan sappen, zoals van sinaasappel en appel. Hierdoor zoekt de sapindustrie naar alternatieven. De toegenomen vraag naar ananas voor verwerking heeft invloed op de markt voor verse ananas.
© Nicoverde SA
Volgens Jorge Sánchez, algemeen directeur van Nicoverde, is het nu winstgevender om kleinere ananassen naar de industrie te sturen dan ze als verse vrucht te exporteren. "De prijs voor een kilo ananas op het veld is gestegen tot $0,58, bijna het dubbele van het gemiddelde van vorig jaar. Een karton van 12 kilo wordt nu verkocht voor $11 FOB, vergeleken met $7 à $8 vorig jaar. Deze prijsstijging is ook het gevolg van een kleinere wereldwijde oogst, de nasleep van de pandemie en de oorlog in Oekraïne, die hebben geleid tot het vertrek van verschillende exporteurs en hogere teeltkosten."
Sánchez benadrukt dat de huidige prijzen het mogelijk maken om de hoge kosten van een verantwoorde keten te dekken, inclusief strikte milieunormen. "De teelt voldoet aan diverse internationale certificeringen die kwaliteit en voedselveiligheid garanderen. Ondanks de hoge voedingswaarde blijft ananas relatief betaalbaar in vergelijking met andere fruitsoorten."
© Nicoverde SA
Nicoverde richt zich volledig op de Europese markt, mede dankzij de infrastructuur van het moederbedrijf met magazijnen en distributiecentra op het continent. Hoewel het bedrijf ook exportvergunningen heeft voor de VS, China, Israël, Marokko en Canada, blijft Europa de focus.
De opbrengst van het bedrijf is met 5% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Momenteel zit het bedrijf in het hoogseizoen, dat ongeveer acht weken duurt. In deze periode exporteert Nicoverde gemiddeld 30 tot 40 containers ananas per week.
© Nicoverde SA
"Een grote uitdaging blijft het weer. Ananas heeft zowel zon als regen nodig, maar extreme droogte of hevige regenval kunnen de kwaliteit van het fruit aantasten en plagen bevorderen. Wat betreft logistiek heeft Nicoverde dankzij vaste contracten met rederijen weinig problemen ondervonden, ondanks de druk door de export van andere producten zoals bananen, meloenen, watermeloenen en mango's", aldus Sánchez.
© Nicoverde SA
De vooruitzichten zijn positief: de prijzen blijven naar verwachting hoog. Dit biedt een kans voor Costa Ricaanse telers die zich hebben weten aan te passen aan de nieuwe dynamiek op de internationale markt.
Voor meer informatie:
Jorge Sánchez
Nicoverde
Tel: +506 4001 4612 (Costa Rica)
jsanchez@nicoverde.com
www.nicofrutta.it/es