De belangstelling voor gepigmenteerd citrus zit de laatste jaren duidelijk in de lift. Die trend lijkt zich voort te zetten, zeker als wetenschappelijk bewezen wordt dat bijvoorbeeld roze sinaasappelen – dankzij hun lycopeengehalte – extra gezondheidsvoordelen bieden. De vraag rijst dan ook: kunnen nieuwe, smaakvolle en voedzame rassen de tanende sinaasappelconsumptie aanwakkeren?
© CitrusRosso
Volgens Ernesto Machancoses van Citrus Rosso is de mandarijnenmarkt de laatste jaren flink vernieuwd, vooral in het tweede deel van het seizoen, met veelbelovende clubrassen. Ook op het vlak van pitloze citroenen en pomelo's zonder furanocumarines is er vooruitgang. Maar bij sinaasappelen? Daar is de innovatie al dertig jaar zo goed als stilgevallen. "En de consumptie daalt zorgwekkend snel", zegt Machancoses.
Citrus Rosso ontstond in 2015 uit een groep Spaanse telers die inspeelde op de groeiende vraag naar gekleurd citrus. Het bedrijf focust sindsdien op de ontwikkeling van roze sinaasappelen, die rijk zijn aan lycopeen.
"Consumenten reageren sterk op de kleur rood. Daarom hebben sommige telers geprobeerd oude bloedsinaasappelrassen nieuw leven in te blazen vanwege hun anthocyanines", vertelt Machancoses. "Maar die rassen voldoen vaak niet aan de wensen van de markt. Daarom kozen wij voor roze varianten met lycopeen, vanwege de bewezen gezondheidsvoordelen." Een voorbeeld is de Red Lina, een vroeg ras dat inmiddels op ruim 200 hectare in Spanje wordt geteeld. De rechten ervan worden beheerd door het CVVP.
© Joel Pitarch | AGF.nl
Ernesto Machancoses
"In 2018 bleek uit biochemisch onderzoek dat lycopeenrijke sinaasappelen niet alleen visueel opvallen, maar ook alle voedingsstoffen van een gewone sinaasappel bevatten, en zelfs extra carotenoïden zoals fytoeen en fytoflueen. Die stoffen zouden een gunstig effect op de gezondheid kunnen hebben. Dat werd later ook bevestigd in vervolgonderzoek", aldus Machancoses.
In een derde onderzoeksfase – onder toezicht van een medisch-wetenschappelijke commissie – werd de stap naar praktijkproeven gezet. Nadat een ethische commissie groen licht gaf, zijn deze sinaasappelen opgenomen in het dieet van jonge ziekenhuispatiënten. De resultaten van drie jaar onderzoek worden begin 2026 verwacht. "Voorlopige bevindingen zijn veelbelovend. De antioxidanten bereiken via de maag de darmflora en daarna de bloedbaan. Daarnaast helpen vetoplosbare stoffen in het fruit het vetgehalte in het lichaam te verlagen", licht Machancoses toe.
© CitrusRosso
Het project van Citrus Rosso beslaat inmiddels zo'n 1.000 hectare met verschillende soorten gepigmenteerd citrus, beschikbaar voor aangesloten telers. "Ons doel is om een jaarrond aanbod te realiseren. Op dit moment kunnen we ze al 8 à 9 maanden per jaar leveren. In Zuid-Afrika staan inmiddels meer dan een miljoen Red Lina bomen bij partners en ook in Zuid-Amerika zijn we actief", vertelt Machancoses.
Volgens de citrusexpert is de wereldwijde vraag naar deze producten onmiskenbaar. "In Azië zijn ze razend populair, mede door de symboliek van de kleur rood. In de VS is het aandeel roodkleurige sinaasappelen gestegen van 2% in 2020 naar meer dan 25% nu. Europa blijft voorlopig nog wat achter, maar daar ligt juist veel groeipotentieel. Onze laatste oogst van roze sinaasappelen was zelfs volledig uitverkocht. We verwachten dat de vraag naar gekleurde sinaasappelen alleen maar verder zal toenemen."
Voor meer informatie:
Ernesto Machancoses
Citrus Rosso
comercial@ilove.es