Turkse telers hebben onlangs een van de strengste vorstepisodes in decennia meegemaakt. Tussen 10 en 12 april daalden de temperaturen op sommige plekken tot -15°C. Op die van 2014 na waren het de koudste aprilnachten in dertig jaar. Volgens minister van Landbouw İbrahim Yumaklı is het schadebeeld "verwoestend".
De vorst trof een gebied van zo'n 1.500 bij 500 kilometer, van Denizli in het westen tot Mardin in het oosten. Vooral Centraal-Anatolië kreeg het zwaar te verduren. De appel-, kersen-, druiven- en steenfruitteelt liep flinke schade op.
© TurkishMinistryofAgriculture
Kaart van Turkije met de gebieden die het zwaarst door de vorst zijn getroffen
Een maand eerder had de regio Çukurova al te maken met zware vorstschade. Drie dagen van -6°C leidden tot het volledig bevriezen van de vroege steenfruitoogst. Nu dreigen ook laatbloeiende gebieden zoals Çanakkale, Bursa, Isparta, Niğde en delen van Izmir tot 80% van hun steenfruitoogst te verliezen.
In Manisa, een belangrijke druivenregio, is er schade op naar schatting 80% van de druivenpercelen. Volgens Abdullah Şenol, directeur van de lokale landbouwkamer, zullen druiven deze zomer schaars en duur zijn. Druiventeler Güngör Levent voegt daaraan toe: "Dit jaar is al verloren. Als er nog zo'n vorst komt, stoppen we ermee."
Malatya, goed voor 85% van de Turkse abrikozenteelt, meldt wijdverspreide schade. Volgens Ramazan Özcan van de lokale veiling zijn bijna alle gewassen getroffen, behalve tarwe en gerst. De jaarlijkse abrikozenopbrengst, normaal goed voor meer dan €400 miljoen, dreigt dit jaar weg te vallen.
Ook de stad Elazığ kreeg het zwaar te verduren. Abrikozen-, walnoten- en amandelbomen liepen schade op door vorst en sneeuw. In regio's als Bursa en Nevşehir probeerden telers hun boomgaarden te beschermen door vuren te stoken. Telers in de provincie Isparta melden dat 30% van de rozenteelt en 40 tot 50% van de kersen-, perzik- en abrikozenoogst verloren is gegaan.
Ook in Tekirdağ en het centrum van Çorum wordt vorstschade gerapporteerd. De Turkse meteorologische dienst waarschuwt dat het risico op nieuwe vorst nog niet geweken is, tot grote zorg van de telers.
Hüseyin Demirtaş, voorzitter van de Turkse vereniging van landbouwers, gaf aan dat Turkije misschien voor het eerst fruit zal moeten importeren als gevolg van de vorst: "De prijzen zullen met minstens 25 procent stijgen, misschien zelfs met 50 procent. We zullen waarschijnlijk een stijging van de voedselinflatie zien."
Baki Remzi Suiçmez, hoofd van de Kamer van Landbouwingenieurs, voorspelt een waarschijnlijke prijsstijging van 50% en stelt voor om de rentebetalingen op leningen van telers kwijt te schelden of uit te stellen.
De prijzen van groenten en fruit stegen in maart met 10,2%, met een inflatie van 62,5% op jaarbasis, volgens officiële gegevens.
Bronnen: Hurriet/DailyNews/ Ministerie van Landbouw Turkije