Het teeltjaar 2024 was een bijzonder uitdagend jaar voor de Zwitserse zoete aardappelen. "En voor alle andere producten die we telen, verwerken en opslaan op ons bedrijf," zegt Christian Hurni, co-directeur van Batati in Fräschels (kanton Fribourg). De lente begon nat, waardoor droge plekken voor het planten moeilijk te vinden waren. Na een relatief koele zomer begon het bedrijf met vertrouwen aan de herfst, al was dit later dan gebruikelijk. De oogst werd echter regelmatig vertraagd door aanhoudende regenval, aldus het management van het gespecialiseerde zoete aardappelbedrijf.
"De hoeveelheid grond die we aan het eind van het seizoen uit de kisten haalden, was opvallend groot," zegt mede-directeur Simon van der Veer. "De oude telers in Zwitserland zeggen altijd: 'Schrikkeljaar = koud jaar.' Dit jaar bleek dat wel degelijk het geval." De oogst werd uiteindelijk in de laatste week van oktober afgerond. Dankzij de geavanceerde opslagtechnologie waren de producten perfect geconditioneerd. "We verwachten dat we de nieuwe oogst nu snel kunnen inhalen," voorspelt Hurni, die verantwoordelijk is voor de opslag, verwerking en het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf.
© Batati GmbH
Het prijsniveau van zoete aardappelen is vrijwel stabiel gebleven. Hetzelfde geldt voor de inputkosten, die grotendeels onveranderd blijven. "Alleen de wervingskosten voor personeel en de daarmee gepaard gaande loonsverhogingen hebben invloed op de winst- en verliesrekening," legt Van der Veer uit. "We proberen de efficiëntie in ons bedrijf verder te verbeteren door processen te optimaliseren en een nieuwe wasmachine te installeren. Deze wasmachine, die zonder borstels werkt, is in het voorjaar van 2024 in gebruik genomen. Het reinigingsproces maakt gebruik van een combinatie van lucht en water, wat zorgt voor een subtiel proces. Het systeem heeft echter nog enkele kinderziektes, die inmiddels grotendeels zijn verholpen of nog moeten worden opgelost."
Oranjevlezige zoete aardappelen op de voorgrond
Batati werd opgericht in 2014 en is inmiddels al tien jaar actief in de teelt, verwerking, opslag en handel van lokale zoete aardappelen. De oranjevlezige variëteiten van het type Beauregard worden nog steeds geteeld, maar de belangrijkste variëteit die momenteel wordt geteeld is Indosweet. "Gekleurde zoete aardappelen verkopen we alleen in geselecteerde boerderijwinkels, daarom hebben we besloten om af te zien van het telen van dergelijke experimenten," bevestigt Van der Veer.
© Batati GmbH
Oprichting van de boerengemeenschap Hurni-van der Veer
De zoete aardappelen worden geteeld op in totaal negen teeltbedrijven die exclusief voor Batati produceren. Eén van deze bedrijven is de joint venture Hurni-van der Veer, die op 1 januari 2014 werd opgericht en voortkomt uit de respectieve moederbedrijven. Hurni: "Dankzij deze samenwerking kunnen we efficiënter produceren, ons richten op onze kerntaken en zelfs met het gezin op vakantie gaan zonder een slecht geweten te hebben." Naast zoete aardappelen teelt de boerengemeenschap ook andere vollegrondsgroenten, zoals pompoen, knoflook, asperges, uien, selderij en aardappelen.
"We kijken uit naar het komende seizoen. Elke dag met de zoete aardappel is spannend, uitdagend en interessant," besluiten Hurni en Van der Veer unaniem.
© Batati GmbH
Voor meer informatie:
Christian Hurni en Simon van der Veer
Batati GmbH
Moosgasse 20
3284 Fräschels, Zwitserland
Tel: +41 79 224 60 04
simon@batati.ch
www.batati.ch