Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwitserland:

Witte aspergeteelt verviervoudigd in laatste 20 jaar

Zwitserse groentetelers hebben de teelt van asperges de afgelopen jaren sterk uitgebreid, waardoor het aanbod van Zwitserse asperges is toegenomen. In de afgelopen 20 jaar is het areaal witte asperges verviervoudigd en het areaal groene asperges verdrievoudigd. Ongeveer 180 telers telen asperges, waarvan de meeste in Oost-Zwitserland, gevolgd door het Centraal Plateau en West-Zwitserland.

© SZG/VSGP

Hoewel de aspergeteelt in Zwitserland is toegenomen, worden nog steeds veel asperges geïmporteerd. De invoer bedroeg in 2024 ongeveer 3.600 ton witte asperges en 5.700 ton groene asperges. De consumptie van groene en witte asperges, inclusief import, bedraagt ongeveer 1 kilo per hoofd van de bevolking in Zwitserland.

© SZG/VSGP

Verder groeipotentieel beschikbaar
De aspergeteelt vergt veel inspanning: de investeringskosten zijn hoog en de opbrengst laat op zich wachten en dat slechts gedurende een goede twee maanden van het jaar. "De asperges worden ongeveer tien jaar lang op hetzelfde veld geteeld en kunnen pas vanaf het derde jaar worden geoogst", zegt Markus Waber, adjunct-directeur van de Zwitserse groentetelersvereniging VSGP. Deze langetermijninvestering vereist dus geduld en expertise.

En het telen van asperges is arbeidsintensief: van het maken van de karakteristieke ruggen en het afdekken met folie tot de dagelijkse oogst. Zelfs na de oogst heeft het aspergeveld verzorging nodig om de planten gezond te houden. "Voordat een bedrijf besluit om asperges te gaan telen, moet het zichzelf de volgende vragen stellen: Ben ik geïnteresseerd in de teelt? Heb ik het afzetkanaal? Heb ik de operationele infrastructuur, de geschikte velden en het personeel?" zegt Waber. "Asperges zijn erg populair bij consumenten en in tegenstelling tot geïmporteerde producten zijn er te weinig Zwitserse producten. Binnenlandse producten doen het goed en er is veel vraag naar."

Bron: lid

Publicatiedatum: