Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ahmed Salah, Egypte

"Nog geen balans tussen sapindustrie en citrus voor de versmarkt"

Bij de start van het citrusseizoen in Egypte hadden exporteurs al rekening gehouden met een lastig seizoen door de kleine maten. De crisis in de Rode Zee bleef ook dit jaar aanhouden, maar wereldwijd is men er inmiddels enigszins aan gewend geraakt. De complexiteit van het seizoen heeft echter alle verwachtingen overtroffen, en volgens Ahmed Salah, Deputy CEO van Premium Sourcing, zijn de exporteurs er nog steeds niet uit.

© Ahmed

"We wisten dat het een lastig seizoen zou worden en we hadden al verwacht dat het seizoen voor Valencia-sinaasappelen vroeg zou eindigen, gezien de vele obstakels waarmee we vanaf het begin van het seizoen te maken hebben gehad. Zo was er veel fruit van kleinere afmetingen, dat meer dan de helft van de oogst uitmaakte, en dat niet gewenst is op de markten en tegen lage prijzen wordt verkocht. Maar de moeilijkheden van dit seizoen zijn veel ernstiger dan we ons hadden voorgesteld," zegt Salah.

"De opkomst van citrusconcentraatfabrieken in Egypte dit jaar heeft de prijs van sinaasappelen opgedreven. Deze fabrieken verbruiken grote hoeveelheden vers fruit, omdat er voor één ton concentraat tien ton verse sinaasappelen nodig is. De prijzen bij het teeltbedrijf zijn sinds het begin van het seizoen met maar liefst 80% gestegen, waardoor de Egyptische sinaasappelen te duur zijn geworden voor de verse markt. Halverwege het seizoen moesten we onze prijzen met 40% verhogen, maar de markten weigerden onze producten al. Het gebrek aan prijsstabiliteit heeft de situatie nog lastiger gemaakt en leidde begin april tot een stop op het pakstation voor citrus," aldus de exporteur.

© Ahmed

De export van Valencia-sinaasappelen is dit seizoen dan ook aanzienlijk afgenomen. Volgens Salah werd slechts de helft van het volume van vorig seizoen geëxporteerd, wat een teleurstelling is gezien de optimistische voorspellingen aan het einde van het vorige seizoen. Toen brak Egypte zijn exportrecord voor citrus en overschreed het voor het eerst de grens van twee miljoen ton.

Nu het seizoen abrupt ten einde komt, is de vraag hoe exporteurs en citrusconcentraatfabrieken naast elkaar zullen kunnen bestaan op de markt. Salah: "We weten dat deze fabrieken een positieve invloed zullen hebben op de fruitsector en de telers. Ze voegen waarde toe en bedienen verschillende klantsegmenten. Maar we hebben meer organisatie nodig bij de inkoop, in plaats van deze concurrentie en de race om fruit. De Egyptische oorsprong heeft zich met veel tijd, moeite en opoffering gevestigd op de wereldmarkt voor verse sinaasappelen, en heeft een goede reputatie opgebouwd. We moeten deze verworvenheden behouden. Laten we hopen dat de situatie volgend seizoen verbetert."

Voor meer informatie:
Ahmed Salah
Premium Sourcing
Tel: +201004817217
Ahmed.salah@premiumsourcingco.com