Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kwaliteit Leanri mandarijn blijft lang goed in koelcellen"

Het Spaanse seizoen van het mandarijnenclubras Leanri loopt op zijn einde. Dit jaar zal de op de markt gebrachte hoeveelheid op ongeveer 20.000 ton liggen.

De oogst vindt doorgaans plaats tussen december en februari. Hierdoor komt deze variëteit zo'n drie weken eerder op de markt dan andere premiummandarijnen. Volgens Charo Marín van ANB-GCM Material Vegetal, eigenaar van dit ras, blijft Leanri lang goed aan de boom. "Soms wordt er zelfs nog in maart geoogst. Ook in koelcellen blijft de kwaliteit behouden; opslag tot twee maanden is gebruikelijk, en sommige telers hebben zelfs vier maanden behaald met goede resultaten, tot in mei toe."

De aanhoudende regen in februari en maart had wisselende effecten, afhankelijk van de regio en het oogstmoment. "Over het algemeen heeft Leanri zich goed gehouden onder deze omstandigheden, mede dankzij zijn prima bewaarbaarheid."

Leanri wint terrein op de markt in Spanje, Portugal en Noord-Europa. "Consumenten en distributeurs waarderen de intense smaak, de maatvoering en het gemak waarmee de vrucht te pellen is. In een markt die steeds meer inzet op onderscheid en duurzaamheid, scoort Leanri goed", aldus Marín.

Uit recent onderzoek van Kantar blijkt dat de mandarijnenconsumptie in Europa de laatste jaren stagneert. Volgens Marín komt dit mogelijk door een gebrek aan onderscheidend aanbod. "Rassen als Leanri kunnen hier verandering in brengen. De intense smaak, het gemak van pellen en het ontbreken van pitten sluiten goed aan bij de wensen van de Europese consument. De markt vraagt om variëteiten met een eigen karakter die een betere eetervaring bieden. Leanri is daar een goed voorbeeld van."

Naast Spanje wordt Leanri ook geteeld in landen op het zuidelijk halfrond, de Verenigde Staten, Marokko en Italië.