Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Citran (Spanje)

“Specialisatie in bloedsinaasappelen levert positieve resultaten op in afzet naar retail”

In het hart van Andalusië, in de provincie Sevilla, besloten negen citrustelers ruim veertig jaar geleden het roer om te gooien en niet meer afhankelijk te zijn van tussenpersonen in de handel. Citran houdt de regie over de eigen oogst, haalt meer waarde uit het fruit en levert rechtstreeks aan supermarkten en grossiers.

"Vandaag de dag beheren we meer dan 1.300 hectare", vertelt Pedro. "Citrus vormt de kern van onze teelt. We zitten nu op zo'n 30.000 ton per jaar, en mikken op 40.000 ton binnen vier jaar." Sinaasappelen zijn goed voor 25.000 ton. Het aanbod van Citran bestrijkt het gehele seizoen: van vroege M7's in september tot late Valencia's in juli.

© Marta del Moral ArroyoHet pakstation van Citran in Brenes, Sevilla

"Daarbovenop komen nog eens 1.200 ton mandarijnen van de rassen Tango en Nadorcott. Deze pitloze easy peelers vallen goed in de smaak." De vraag groeit gestaag, en Citran kiest er steeds vaker voor deze variëteiten te telen in plaats van traditionele rassen zoals Clemenules of Orogrande. De verwachting is dat de mandarijnenteelt de komende jaren zal verdubbelen.

© Marta del Moral Arroyo

Grapefruit is ook een belangrijk deel van het assortiment, met een jaarlijkse opbrengst van zo'n 1.500 ton. "Hoewel de vraag veel lager ligt dan bij sinaasappelen zijn de seizoenen doorgaans stabiel. Dit jaar liep het grapefruitseizoen van oktober tot maart. De maten waren opvallend groot. Voorheen gingen die grote maten vooral naar Rusland, waar veel vraag naar was. Sinds het handelsverbod richten we ons meer op Oost-Europa. In West-Europa zijn juist de middelgrote maten populair."

Citrusrassen met toegevoegde waarde
Steeds meer supermarkten kiezen voor premiumproducten, ook in het citrussegment. Daar speelt Citran slim op in. Een van de speerpunten is de biologische en biologisch dynamische teelt. Die groeit elk jaar verder. "We zitten nu op 3.000 ton gecertificeerd product", vertelt Pedro. "En binnen vier jaar willen we dat verdubbelen. Naast onze bestaande bio- en Demeter-keurmerken willen we ook de Naturland-certificering behalen."

© Marta del Moral ArroyoDemeter sinaasappelen verpakt in biologisch afbreekbare katoenen netten

Daarnaast werkt het bedrijf aan een aparte lijn van bloedsinaasappelen. "De teelt daarvan zal binnen drie jaar verdubbelen", zegt Pedro. "Juist door in te zetten op iets wat anderen niet doen, kunnen we groeien. Zuid-Afrika bijvoorbeeld, kan geen biologische of Demeter-gecertificeerd citrus leveren. Ook onze specialisatie in gepigmenteerd citrus werpt zijn vruchten bij de afzet richting discount- en supermarktketens. Wij bieden dus iets wat écht anders is."

Zo gaat inmiddels 70% van de oogst naar retailers, met Lidl als belangrijke klant. "Dit seizoen zijn we gestart met een lijn Sanguinelli sinaasappelen, goed voor 200 ton. Dat willen we volgend jaar flink uitbreiden."

© Marta del Moral Arroyo

De consument wil smaakvolle, betaalbare producten. Tegelijk zien steeds meer retailers het belang van een onderscheidend aanbod in. In landen als het Verenigd Koninkrijk lopen ketens zoals Marks & Spencer hierin voorop. Zij maken bewust ruimte voor innovaties en specialiteiten. "Wij richten ons daarom vol op bloedsinaasappelen, en willen hierin een leidende rol in Europa spelen."

Onderzoeksproject
Het grootste Europese onderzoeksproject naar bloedsinaasappelen vindt plaats op de velden van Citran, in samenwerking met het teeltbedrijf Agrícola Ruiz Valero en de gewestelijke Andalusische overheid. Op een proefperceel van 1,6 hectare wordt getest hoe verschillende rassen zich ontwikkelen op twaalf onderstammen – waaronder enkele geïmporteerd uit de VS, met mogelijke resistentie tegen HLB (citrusgreening).

© Marta del Moral ArroyoBloedsinaasappelbomen in bloei

"We hebben het proefveld opgedeeld in drie zones", zegt Juan Francisco, directeur van Citran. "In de ene zone staan alle Italiaanse variëteiten – Italië is tenslotte koploper in de Europese bloedsinaasappelenteelt. In een andere zone testen we nieuwe rassen van over de hele wereld. En in de laatste zone hebben we één van onze meest veelbelovende rassen geënt: Onix."

Deze Onix werd bekroond met de Fruit Logistica Innovatieprijs 2025. De vrucht heeft een diep bordeauxrode, bijna zwarte schil, een verfijnde geur en een smaak die doet denken aan traditionele Sanguinelli's. "Het is een citrus met karakter, die in zijn eerste verkoopjaar meteen insloeg in heel Europa."

© Marta del Moral ArroyoJuan Francisco toont een Onix sinaasappel tussen de bloesems

Innovatie hand in hand met duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid zet Citran, samen met partner Agrorugil, flinke stappen vooruit. Zo gebruiken ze onkruiddoeken, waardoor het gebruik van chemische onkruidverdelgers volledig is geschrapt. Tegelijkertijd is het waterverbruik met 30% gedaald. Alles in lijn met hun inzet voor regeneratieve teelt – een aanpak die draait om herstel van bodem en biodiversiteit.

Een recent project, opgezet met technologiebedrijf Tecnoalgae, draait om de inzet van microalgen. Die worden via het irrigatiesysteem aan de bodem toegevoegd om het bodemleven te herstellen en versterken.

© Marta del Moral Arroyo

"Wij geloven dat de toekomst ligt in het combineren van technologie met traditionele kennis", vertelt directeur Juan Francisco. "We willen toe naar levende bodems en gezondere teelten, voor zowel mens als milieu. Geen enkele exporteur staat zó dicht bij het fruit als wij. Die verbondenheid met het gewas en het land zorgt voor constante kwaliteit en betrouwbaarheid in elke stap van het proces", besluit Juan Francisco.

Voor meer informatie:
Cítricos Andaluces S.A.T.
Ctra. Camino del Bodegón de las Cañas, KM.1
41310 Brenes (Sevilla) – Spanje
comercial@citransat.com
https://citransat.com/

© Marta del Moral Arroyo