Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vereniging van Groene Aspergetelers van Guadalajara (Spanje)

"Groene asperges beschikbaar tot eind juni"

Dit jaar is het eerste seizoen waarin de groene asperge uit Guadalajara met het BGA-label van beschermde geografische aanduiding op de markt komt. De erkenning onderstreept de herkomst, authenticiteit en hoge kwaliteit van het product.

© MAPA"We kijken met veel enthousiasme uit naar dit nieuwe seizoen", vertelt Adolfo López, voorzitter van de telersvereniging. "Door het koude en natte voorjaar hebben we de oogst wat moeten uitstellen, maar inmiddels zijn we begonnen. We verwachten toch een goede oogst, met een opbrengst van zo'n 2,5 miljoen kilo. Door het klimaat hier op het hoogplateau is de groei gestager, wat zorgt voor stevigere asperges met een volle, geconcentreerde smaak."

In een streek waar traditioneel vooral graan werd verbouwd, begon men zo'n veertig jaar geleden met aspergeteelt, een interessante verbreding voor de regio. "Het absolute hoogtepunt bereikten we rond 2018-2019, met meer dan duizend hectare asperges in productie. Daarna is het areaal gedaald, vooral vanwege de structurele problemen waar de tuinbouw in heel Europa mee kampt. En dan met name het tekort aan arbeidskrachten. Asperge is een arbeidsintensief gewas, en er zijn steeds minder mensen beschikbaar voor het oogsten. Inmiddels wordt er nog op zo'n 600 hectare geteeld", legt Adolfo uit.

© Adolfo López

"Toch heeft het behalen van het BGA-label ons nieuwe energie gegeven. Het zou zomaar een keerpunt kunnen zijn. We merken dat de belangstelling uit Europa er is. Elk jaar weer groeit de vraag naar onze asperges."

Ongeveer de helft van de groene asperges uit Guadalajara is bestemd voor export. "Doordat we hier op 650 tot 800 meter hoogte telen, begint ons seizoen wat later dan in bijvoorbeeld Granada. Onze teelt lijkt in dat opzicht meer op die van Midden-Europa. Terwijl de oogst in Granada meestal eind mei stopt, gaan wij door tot eind juni – soms zelfs tot in juli – en dankzij het koele klimaat blijft de kwaliteit uitstekend", aldus López.

© Adolfo López

"Zowel in Spanje als elders in Europa weten groothandels precies wat ze aan onze asperges hebben. Als we de markt opgaan, willen ze graag met ons werken. De vraag is groot. Dit jaar, nu het seizoen wat later op gang komt, krijgen we dagelijks telefoontjes van importeurs die staan te popelen tot we kunnen gaan steken."

Voor meer informatie:
Asociación de Productores de Espárrago Verde de Guadalajara
aesparragodeguadalajara@gmail.com