Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afrikaanse mango is geen curiositeit meer"

Afrikaans exotisch fruit internationaal op de kaart zetten, dat is de missie van Amy Sangaré, die vorig jaar het Franse bedrijf Safi Roots oprichtte. "Er komt steeds meer professionaliteit in de Afrikaanse AGF-sector. We hebben producten van uitstekende kwaliteit, die bovendien gezond zijn, maar helaas vaak nog onbekend blijven buiten Afrika. Wij willen daar verandering in brengen en Afrikaanse producten bij een breder, internationaal publiek onder de aandacht brengen."

© Safi Roots

Gunstige afzetperiode voor Afrikaanse mango's
Sangaré richt zich op de export van onder andere ananas en kokos uit Afrika, het hele jaar door. Maar vooral tijdens het mangoseizoen – van april tot juli – speelt Safi Roots een belangrijke rol. "Ivoorkust trapt eind maart af met de eerste oogst van West-Afrikaanse mango's, gevolgd door Burkina Faso, Mali en als laatste Senegal. Die periode biedt een unieke afzetkans: de concurrentie uit Latijns-Amerika is dan minimaal. De oogst uit Mexico en Peru is tegen die tijd al voorbij, terwijl Brazilië pas later op gang komt. Bovendien ligt Afrika geografisch gunstiger: de mango's zijn binnen tien tot veertien dagen per boot in Europa – aanzienlijk sneller dan vanuit Latijns-Amerika."

© Safi Roots

De sector krijgt steeds meer structuur
Eén van de grootste uitdagingen blijft het versterken van de logistieke keten, die soms nog kwetsbaar is. Toch maakt de Afrikaanse mangosector flinke stappen vooruit. "De telers en exporteurs waarmee ik samenwerk, zijn serieuze spelers met goed georganiseerde bedrijven. Neem Ivoorkust: daar is het areaal opnieuw gegroeid en in 2024 werd er maar liefst 40.000 ton mango geëxporteerd. En we verwachten dat die stijgende lijn zich voortzet. In Burkina Faso is inmiddels 80 procent van de mangoteelt biologisch gecertificeerd. Tegelijkertijd worden er meer koelruimtes gebouwd, wat de kwaliteit na de oogst verder verbetert. Er is nog werk aan de winkel, maar de sector staat niet stil. De Afrikaanse mango is geen exotische curiositeit meer, het is een volwaardig kwaliteitsproduct geworden."

© Safi Roots

Biologisch: een kans voor Afrikaanse telers
De toenemende vraag naar biologische producten in Europa opent nieuwe deuren voor Afrikaanse telers. "Afrika heeft op dit vlak een streepje voor. Telers werken hier van oudsher met weinig chemische middelen, deels omdat gewasbeschermingsmiddelen duur zijn, maar ook omdat de percelen relatief klein zijn en daardoor eenvoudiger te beheren. Daarnaast is de sector nauwelijks gemechaniseerd; veel gebeurt nog handmatig en volgens traditionele methodes. Afrikaanse telers zijn bovendien meesters in improviseren. Ze vinden creatieve, natuurlijke oplossingen zonder terug te grijpen op zware chemie. Daarom is Afrikaans fruit van nature vaak al biologisch, ook al is het niet allemaal officieel gecertificeerd. Maar ook daar komt verandering in: steeds meer telers behalen inmiddels het bio-keurmerk en voldoen ook aan de GlobalGAP-standaarden."

Voor meer informatie:
Amy Sangaré
Safi Roots
Tel: +33 (0)7 52 54 68 52 (Frankrijk)
contact@safiroots.com