Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische sperziebonenexport blijft dalen ten gunste van diepgevroren bonen

De Egyptische citrusexport is dit jaar sterk gedaald door de interne concurrentie met verwerkende bedrijven, een situatie die andere exporteurs van groenten, zoals die van sperziebonen, al jaren kennen.

© Egyfarm

Mohamed Fooad, medeoprichter van Egyfarm, wijst erop dat de export van verse sperziebonen voor het derde jaar op rij is gedaald, ten gunste van diepgevroren en geconserveerde producten. "Dit seizoen bevestigt die trend," zegt hij. "We zien een gestage toename in de export van Egyptische IQF-sperziebonen, terwijl de uitvoer van verse producten blijft afnemen. Die daling wordt echter gecompenseerd door een hogere exportwaarde en een sterkere positionering op de markt."

Fooad benadrukt dat het teeltareaal voor sperziebonen stabiel is gebleven, maar dat de gemiddelde exportprijs voor verse sperziebonen in 2023 met 37% is gestegen, dankzij verbeterde kwaliteitsnormen. "Vooral de export van diepgevroren sperziebonen liet een sterke groei zien, met een stijging van 15%, en overschreed vorig jaar de grens van 50.000 ton. Dat onderstreept de toenemende wereldwijde vraag naar verwerkte en voedselveilige groenteproducten," aldus de teler.

Deze ontwikkeling voltrekt zich ondanks de gunstige seizoensgebondenheid van de Egyptische sperziebonenteelt. "Onze oogst loopt doorgaans van juni tot september, waarbij het piekaanbod samenvalt met de exportvraag in markten als Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten," legt Fooad uit.

Net zoals grote citrusexporteurs investeren in concentraatverwerking, is ook binnen de sperziebonensector een duidelijke trend zichtbaar richting verwerking. "We breiden onze IQF-verwerkingscapaciteit verder uit en investeren in verbeterde traceerbaarheidssystemen om te voldoen aan de veranderende eisen van internationale afnemers," zegt Fooad. "Egyptische sperziebonen concurreren niet langer enkel op prijs, maar ook op betrouwbaarheid, voedselveiligheid en leveringsconsistentie – zeker in vergelijking met concurrenten als India en China."

Wat betreft verse sperziebonen blijft Rusland de belangrijkste afzetmarkt. "Meer dan de helft van onze verse exportvolumes gaat naar Rusland, gevolgd door de Verenigde Staten met ongeveer 25% en Oeganda met 16%," aldus Fooad. "Voor diepgevroren en verwerkte sperziebonen zien we de sterkste vraag uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië."

Voor meer informatie:
Mohamed Fooad
Egyfarm
Tel: +201123570777
info@egyfarm.co
www.egyfarm.co