In Noord-Italië gaat de worteloogst rond 20 mei van start. "In februari zagen we nog volle opslagplaatsen in Europa", vertelt Francesca Barbieri, productspecialist bij Zanarini Agromarketing & Consulting. "Maar inmiddels begint dat beeld te kantelen. Door slecht weer in het najaar, vooral in Polen en Tsjechië, zijn daar flinke verliezen geleden. De gewassen hebben er geleden onder de aanhoudende regen en overstromingen. Daardoor hebben die landen zich moeten richten op Noord-Europese leveranciers."
© Zanarini Srl
Ook Italië zelf, normaal een exporteur, moest vorig jaar in oktober en november flink inkopen. Door kwaliteitsproblemen in zowel het noorden als het midden van het land, zijn er veel wortelen uit België en Nederland geïmporteerd. Ook Spanje heeft een beroep gedaan op de Europese voorraden.
Wanneer de Italiaanse wortelexport kan opstarten, hangt volgens Barbieri niet alleen af van de marktvraag, maar ook van de kwaliteit van de Europese restvoorraad uit vorig jaar. "Die is nog altijd aanwezig op de markt. Pas wanneer die afneemt, ontstaat er ruimte voor het nieuwe product."
"In Sicilië is de oogst halverwege januari op gang gekomen. Sinds maart wordt daar volop geoogst. Tot nu toe is er echter nog geen vraag uit het buitenland. Noord-Italiaanse regio's hebben inmiddels hun voorraden opgemaakt en beginnen nu te kijken naar het zuiden."
© Zanarini SrlHuidige wortelteelt in de Noord-Italiaanse regio Veneto
Opmerkelijk is dat het areaal in Sicilië met zo'n 25% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. "Toch is er geen sprake van een evenredige groei in aanbod. Ongeveer 30% van de verwachte wortelen is nooit opgekomen. Door de droge omstandigheden tijdens en na de zaai in oktober – er viel toen vrijwel geen neerslag – moest er extra worden geïrrigeerd. Dat heeft de kosten met zo'n 40% opgedreven."
© Zanarini SrlIn Veneto, en dan met name in de regio Chioggia waar zo'n 1.200 hectare wortel staat, is het areaal maar licht gestegen: ongeveer 5% meer dan vorig jaar. "De zaai begon in november en is pas net afgerond. Regen en natte bodems zorgden voor een oponthoud in de zaai in de maand februari. Daardoor is het mogelijk dat er in juni een oogstdip komt."
Volgens Barbieri is het nog te vroeg om harde uitspraken te doen over de uiteindelijke opbrengst. "Het weer in april gaat daarin een sleutelrol spelen. Maar het is verstandig om de verwachtingen alvast wat bij te stellen. Door stilstaand water op de velden en vertraging tijdens de zaai kan er sprake zijn van kwaliteitsproblemen en een lagere opbrengst per hectare."
"Wat betreft de export van wortelen uit Veneto van mei tot en met juli houden we voorlopig een slag om de arm", zegt Barbieri. "We werken al jaren samen met lokale telers en handelaren in Noord- en Oost-Europa, maar gezien de huidige situatie blijven we voorzichtig in onze prognoses."
Tot slot benadrukt ze hoe belangrijk het is om als sector in gesprek te blijven. "Alleen door open te communiceren tussen telers en marktpartijen krijgen we beter zicht op hoe het seizoen zich ontwikkelt. Wij blijven daarom beschikbaar voor overleg, vragen en informatie-uitwisseling. Want voordat je kunt verkopen, moet je eerst begrijpen wat er speelt in de markt en op het veld."
Voor meer informatie:
Francesca Barbieri
Zanarini Srl
Tel: +39 335 52 26 716 (Italië)
francesca@zanarini.com