Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Morondo (Spanje)

"Trage start Spaans steenfruitseizoen gunstig voor maatvoering en kwaliteit"

De steenfruitoogst in het oosten van Spanje, waaronder abrikozen en paraguayo's, loopt dit jaar zo'n 10 dagen achter op schema. Toch blijkt deze vertraging niet nadelig voor de kwaliteit. "De lagere temperaturen zorgen ervoor dat het fruit rustig kan groeien en rijpen, wat de kwaliteit ten goede komt", zegt Fernando Martí van Morondo, een Valenciaans teeltbedrijf gespecialiseerd in abrikozen, paraguayo's en kaki's.

© Morondo

"Voor abrikozen wordt in de regio Murcia een algemene opbrengstdaling van 30 tot 35 procent verwacht. Bij sommige halfvroege rassen kan dit zelfs oplopen tot 80%. De oorzaak ligt bij de aanhoudende regenval in maart, die samenviel met de bloei van die variëteiten. De latere rassen hebben minder schade opgelopen."

© Morondo

Ondanks de lagere opbrengst is de kwaliteit van de abrikozen en vroege paraguayo's uitzonderlijk goed. "De regen heeft geen kwaliteitsproblemen veroorzaakt, mede doordat het daarna niet te warm is geworden", aldus Martí.

© Morondo

Stabiele prijzen verwacht
Morondo start de afzet van abrikozen in week 17, gevolgd door paraguayo's een week later. De Europese markt kijkt al uit naar het Spaanse steenfruit. "Voor de vroege abrikozenrassen verwachten we een goed volume. De lagere opbrengst bij de halfvroege rassen zal waarschijnlijk voorkomen dat de markt overspoeld raakt, wat prijsdalingen kan voorkomen", legt Martí uit.

© Morondo

Daarnaast hebben vorstperiodes in Griekenland, Turkije en andere Oost-Europese landen geleid tot aanzienlijke oogstverliezen. "Hierdoor zal de Spaanse fruitsector een gunstigere positie innemen op de Europese markt. Landen die normaal gesproken fruit uit Griekenland of Turkije importeren, zullen nu vaker voor Spaans fruit kiezen, wat bijdraagt aan prijsstabiliteit gedurende het seizoen", voegt hij toe.

© Morondo

Naast abrikozen en paraguayo's introduceert Morondo dit jaar ook kaki's uit Peru op de Europese markt. "Onze klanten kunnen nu ook verse kaki's aanbieden, met de kwaliteit en versheid die ze van ons gewend zijn", besluit Martí.

© MorondoVoor meer informatie:
Morondo
Sector Industrial I-1 PM 2-3
46814 La Granja de la Costera (Valencia) – Spanje
jamarti@morondo.com
www.morondo.es