In de regio Murcia is de oogst van het vroege steenfruit al voorzichtig gestart, maar serieuze volumes worden pas begin mei verwacht. Door lagere temperaturen dan normaal rijpt het fruit dit jaar zo'n 8 tot 10 dagen later.
© PSB Producción VegetalBora Bora (DN334-4), een nieuwe paraguayovariëteit, de vroegste op de markt
"Binnenkort starten we met de rassenpresentaties op onze percelen in Sierra Espuña", vertelt Thomas Chevaillier, technisch en commercieel directeur bij PSB Producción Vegetal, een veredelaar van steenfruit- en kersenrassen.
"De winter en het voorjaar waren aan de koele kant", legt hij uit. "Gemiddeld lagen de temperaturen lager dan gebruikelijk. Alleen eind januari en begin februari was het even wat warmer. Maar de komende weken blijft het frisser dan normaal, met maxima rond de 20 tot 22 graden. Normaal zitten we rond deze tijd op 26 à 27 graden. Regen wordt er voorlopig niet verwacht."
© PSB Producción VegetalHet gele nectarineras Nerolis (TN272-23), dat een week eerder wordt geoogst dan Copacabana
Het weerbeeld was ook grillig: vrijwel geen neerslag tot februari, maar in maart viel er ineens meer dan 250 mm. Dat had gevolgen voor de bloei van de verschillende rassen. "De rassen met weinig koudebehoefte (<100 kou-uren) bloeiden laat. Rassen met een iets hogere behoefte (100-300 uur) bloeiden op tijd, terwijl de variëteiten met een gemiddelde tot hoge koudebehoefte flink later begonnen", aldus Chevaillier.
© PSB Producción VegetalVroege witte perzik Madras (BN313-15)
Hoewel de winterkou dit jaar van betere kwaliteit was dan vorig seizoen, blijft die nog steeds onvoldoende voor gevoelige fruitsoorten zoals abrikozen en kersen. "Tien à vijftien jaar geleden hadden we nog een stabielere winter. Toen bloeiden abrikozenrassen veel betrouwbaarder. Tegenwoordig is de bloei vaak erg onregelmatig. Steeds minder telers durven daarom nog te investeren in vroege abrikozen."
Volgens Chevaillier staan we aan het begin van een klimaatverandering. "Er zijn nog maar weinig rassen die zich goed aanpassen. Dat geldt niet alleen voor Spanje, maar ook voor andere teeltlanden."
© PSB Producción VegetalGele perzik Kitty (BN600-1)
Vanaf 28 april houdt PSB open dagen voor telers en andere professionals uit de sector. Ze laten dan hun nieuwste steenfruit- en kersenrassen zien. Onder de innovaties bevinden zich onder meer: Nerolis (TN272-23), een vroege, zoete gele nectarine; Madras (BN313-15), een vroege witte perzik; Kitty, een gele perzik die net na Astoria wordt geoogst; en Bora Bora, een platte perzik (paraguayo) die na drie jaar testen nu al een week eerder rijpt dan de bekende Zodiac en daarmee mogelijk de vroegste op de markt wordt.
© PSB Producción VegetalVoor meer informatie:Thomas Chevaillier
PSB Producción Vegetal
Tel: +34 620 810 125 (Spanje)
thomas@psbproduccionvegetal.com
www.psbproduccionvegetal.com