In een manifest van Plastics Europe Nederland dat mede door federatie voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie FNLI is ondertekend, doen partijen uit de plasticketen een oproep aan de politiek om gezamenlijk toe te werken naar een 'Circulair plastic akkoord' met daarin een pad om te komen tot een duurzame plasticketen in Nederland en Europa.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer op woensdag 16 april over de voortgang van de circulaire economie, hebben de organisaties gezamenlijk opgeroepen om te zorgen voor een concreet mandaat voor een 'Circulaire plastic tafel'. Op die manier moet er toegewerkt worden naar een realistisch plan voor circulair plastic en gewaarborgd worden dat het kabinet geen onomkeerbare besluiten neemt over een nationale circulaire plastic norm of een eventuele heffing.
De belangrijkste punten uit het manifest:
- In Nederland gerecycled plastic krijgt economische waarde.
- Voldoende beschikbaarheid van plastic afvalstromen voor recycling.
- Operationeel houden en op schaal brengen van benodigde technologieën.
- Inzet van duurzame grondstoffen en technologie concurrerend maken ten opzichte van fossiele grondstoffen.
- Nationaal beleid complementair maken aan Europees beleid – geen nationale koppen die de keten verzwakken.
- Randvoorwaarden voor investeringen op orde (vergunningen, einde-afval regels).
De 'Circulaire plastic tafel' is in maart voorgesteld in een motie van de Tweede Kamer. De betrokken organisaties benadrukken dat het cruciaal is dat deze tafel kan toewerken naar een alternatief, samenhangend en toekomstgericht plan dat breed gedragen wordt in de keten. Alleen dan ontstaat er voldoende investeringszekerheid voor bedrijven om te blijven innoveren en zo bij te dragen aan de klimaat- en milieudoelen.
Het voortbestaan van de industrie rond productie, verwerking en hergebruik van plastic staat sterk onder druk: goedkoop plastic uit het buitenland verdringt de eigen productieketens. Dit maakt de productieketens afhankelijk en kwetsbaar en het ondermijnt de ambitie van de Nederlandse overheid om te vergroenen en te groeien.
Het manifest van Plastics Europe Nederland is ondertekend door VNCI, VNO-NCW, NRK, FNLI, Verpact en de Vereniging Afvalbedrijven.
Bron: FNLI