Zowel de kersen- als de appelboomgaarden in het westen van Turkije hebben zwaar te lijden gehad van de strenge vorst deze lente, aldus Emirhan Şahinöz, hoofd export bij de Turkse kersenexporteur Poleks. "Dit voorjaar was bijzonder uitdagend," zegt hij. "Van begin tot half april kregen veel delen van West-Turkije te maken met plotselinge en intense kou, vooral in hoger gelegen gebieden zoals Salihli, Isparta en Afyonkarahisar. In onze kersenboomgaarden in Manisa en appelboomgaarden in Tekirdağ daalden de temperaturen tot wel -4°C tot -7°C tijdens de volle bloei, een uiterst kwetsbare fase voor beide gewassen. De vorst volgde op een periode van ongewoon warm weer, waardoor de bomen eerder begonnen te bloeien en daardoor extra kwetsbaar waren."
Volgens Şahinöz hebben sommige kersenboomgaarden verliezen van wel 70% moeten incasseren. "Het vriesweer heeft aanzienlijke schade veroorzaakt aan de vroege en middenseizoensvariëteiten van kersen. In sommige van onze hoger gelegen percelen hebben we 50-70% van de potentiële opbrengst verloren. De lager gelegen percelen met later bloeiende variëteiten zijn minder getroffen, maar ook daar is er schade. We zagen bloembruinverkleuring, verlies van vruchtzetting en in sommige gebieden zelfs schade aan het ontwikkelende fruit. We verwachten dat de totale opbrengst dit jaar duidelijk onder het gemiddelde zal liggen."
© Poleks
Şahinöz benadrukt dat de vorst zal leiden tot een ongelijkmatige oogst in verschillende regio's, wat de export bemoeilijkt: "Het weer zal dit jaar zeker invloed hebben op de Turkse kersenexport. Hoewel de nationale exportvolumes er op dit moment goed uitzien, zal de vorst resulteren in een meer gefragmenteerde en ongelijkmatige oogst in de verschillende regio's. Dit kan de oogstplanning verstoren en de export van kersen bemoeilijken. Het kan de kosten verhogen en zorgen voor kortere periodes waarin het fruit beschikbaar is. Aangezien telers en exporteurs streven naar de hoogste opbrengst, kan het moeilijk worden om consistente leveringen aan internationale kopers na te komen, tenzij de weersomstandigheden in de resterende teeltdistricten stabiliseren."
Gezien de kleinere oogst kan het voor exporteurs noodzakelijk zijn om hun bestemmingen te heroverwegen, legt Şahinöz uit: "We exporteren voornamelijk naar Europese landen, zoals Duitsland, Nederland, Scandinavië en in toenemende mate het VK. Deze markten vragen om fruit van topkwaliteit, met grote maten en een lange houdbaarheid. Gezien de huidige situatie zullen we waarschijnlijk nauwer moeten samenwerken met andere telers om exportklare volumes te consolideren, en we zullen wellicht het aantal exportbestemmingen moeten beperken ten gunste van onze meest betrouwbare kopers met hoge marges. Als het volume niet voldoende is, overwegen we om onze binnenlandse partnerschappen met retailers te versterken."
© Poleks
De verwachting dat de kersenprijzen zullen stijgen, is zeer reëel, zelfs op de binnenlandse markt, stelt Şahinöz: "Aangezien de nationale oogst naar verwachting zal dalen, zullen de kersenprijzen vrijwel zeker stijgen. Fruit van exportkwaliteit zal waarschijnlijk een hogere prijs opleveren, maar zelfs klasse II kersen zullen meer gevraagd worden. Door stijgende logistieke kosten, fluctuaties in kwaliteit en de noodzaak om te voldoen aan de binnenlandse vraag van supermarkten en groothandels, zal een groter deel van het aanbod naar de lokale markt verschuiven. De prijzen op de binnenlandse groothandelsmarkten kunnen tussen de 30 en 50% stijgen, afhankelijk van de regio en de variëteit."
"We verwachten een korter en uitdagender kersenseizoen. De opbrengsten zullen lager zijn en het wordt moeilijker om een constante kwaliteit te behouden. We zullen selectiever moeten zijn tijdens de oogst en de arbeidsproductiviteit kan afnemen. De prijzen zouden echter sterk moeten blijven, en met zorgvuldige planning hopen we onze winstgevendheid te waarborgen. Dit jaar zullen we ons vooral richten op het minimaliseren van afval, het naleven van prioriteitscontracten en het behouden van fruitkwaliteit onder verhoogde stressomstandigheden. Strategische flexibiliteit zal hierbij de sleutel zijn," besluit Şahinöz.
Voor meer informatie:
Emirhan Şahinöz
Poleks
emirhan.sahinoz@poleksgida.com.tr
www.poleksgida.com.tr