Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Te vroeg om effecten van vorst op Poolse appelteelt te bepalen"

Het weer vormt momenteel een belangrijk risico voor de Poolse fruittelers, zo meldt Emilia Lewandowska, office manager bij Fruit-Group. "We hebben in april te maken gehad met een aanhoudende periode van lage temperaturen. Op meerdere dagen daalde het kwik 's nachts tot ongeveer -6 graden Celsius, terwijl het overdag slechts 5 graden werd," legt ze uit.

Voorlopig lijken de appelbomen nog in goede conditie, maar het is nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over mogelijke knopschade en productieverlies. "We zijn er nog niet doorheen," vervolgt Lewandowska. "Er worden opnieuw vorstperiodes voorspeld, wat extra zorgen met zich meebrengt."

Niet alleen appelen staan onder druk. Er zijn ook meldingen binnengekomen van zwarte knoppen bij andere fruitsoorten, waaronder kersen, kruisbessen en pruimen – een mogelijk teken van vorstschade.

Hoewel irrigatie in sommige gevallen wordt ingezet om vorstschade te beperken, kan deze techniek bij aanhoudend lage temperaturen juist averechts werken. Emilia Lewandowska, office manager bij Fruit-Group: "Sommige telers gebruikten water tijdens de koude nachten. Dat bleek effectief op dagen waarop de temperaturen overdag voldoende stegen. Maar wanneer het ook overdag koud bleef, kon de waterstrategie juist schade aanrichten aan de knoppen. Daarom waren veel telers terughoudend om irrigatie toe te passen bij aanhoudende vorst."

Zowel voor appelen als voor zachtfruit blijven er risico's voor de totale productie, vooral omdat het koude weer mogelijk nog terugkeert. Lewandowska benadrukt echter dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken: "We kunnen op dit moment nog niet inschatten wat de uiteindelijke schade zal zijn. Het weer is nog steeds erg wisselvallig. De bloei is net begonnen, waardoor de bloemen bijzonder kwetsbaar zijn voor verdere vorst. De komende drie weken zullen cruciaal zijn."

Voor zachtfruit, zoals kersen, kruisbessen en bessen, geldt dezelfde onzekerheid. De definitieve impact zal pas later in het seizoen duidelijk worden, mogelijk pas in mei.

"Er zijn voorspellingen dat het weer binnenkort verandert. Afgelopen donderdag steeg de temperatuur tot 28 graden Celsius met zonnige omstandigheden, dus we zullen moeten afwachten," besluit Lewandowska.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
biuro@fruitgroup.pl
www.fruitgroup.pl