De containeroverslag in Antwerpen streeft in het eerste kwartaal van 2025 voor het eerst de Rotterdamse haven voorbij. Port of Antwerp-Bruges sloot het eerste kwartaal van 2025 af met een totale goederenoverslag van 67,7 miljoen ton, een daling met 4,0% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De containeroverslag was de sterkhouder in het eerste kwartaal, met een stijging van 4,6% in tonnage en 4,5% in TEU ten opzichte van dezelfde periode in 2024, ondanks de geopolitieke onzekerheden en de herstructureringen binnen de containerallianties. De overgang naar de nieuwe allianties en stakingen en congestie in andere havens leidden wel tot langere verblijftijden van containers en dus een hogere druk op de terminalcapaciteit. Het marktaandeel van Port of Antwerp-Bruges in de Hamburg-Le Havre Range steeg tot 30,5% in 2024, en wereldwijd klom de haven van de 15de naar de 14de plaats in de ranking van grootste containerhavens.
De terugval in de totale goederenoverslag is voornamelijk toe te schrijven aan een sterke afname in de bulktrafieken, terwijl de containertrafiek groei liet optekenen. De haven blijft geconfronteerd met uitdagingen zoals veranderende markttendensen, geopolitieke spanningen en de aanhoudende druk op de Europese chemiesector. Met de Verenigde Staten als tweede grootste handelspartner kijkt Port of Antwerp-Bruges met verhoogde waakzaamheid naar de komende maanden, waarin de gevolgen van het gewijzigde handelsklimaat zich scherper kunnen aftekenen, zo geven ze aan.
© Port of Antwerp Bruges
Impact Amerikaanse importtarieven voorlopig beperkt
De impact van de Amerikaanse importheffingen op de trafiek in Port of Antwerp-Bruges blijft voorlopig beperkt. Hoewel sommige bedrijven anticiperend handelen, is er geen duidelijke exportversnelling richting de VS merkbaar tot nu toe. De containerexport steeg met 3,2%, staal kende een tijdelijke piek in januari, en er werden 20% minder auto's geëxporteerd naar de VS, in lijn met de algemene terugval in de auto-export. Tegelijkertijd zorgen structurele factoren, zoals verstoorde vaarschema's in de containerlijnvaart, veranderende automarktmodellen en tijdelijke productieopschortingen, voor verhoogde druk op de terminals. Hoewel de directe impact dus voorlopig beperkt blijft, is het duidelijk dat verdere ontwikkelingen op het vlak van handelstarieven hun weerslag kunnen hebben op de logistieke keten in de komende maanden.
© Port of Antwerp Bruges
Structurele uitdagingen vragen samenwerking
Naast de handelsspanningen met de Verenigde Staten kampt de Europese economie, en in het bijzonder de industrie, met structurele problemen die haar concurrentiekracht ernstig ondermijnen. Hoge energie- en productiekosten, wereldwijde overcapaciteit en toenemende concurrentie van goedkope import uit onder meer Azië zetten de sector onder druk. Daarbovenop bemoeilijken complexe regelgeving, trage vergunningstrajecten en hoge loonkosten de investeringsbereidheid. De combinatie van deze factoren leidde de voorbije jaren tot een forse terugval in marktaandeel, toegevoegde waarde en productiecapaciteit. Port of Antwerp-Bruges en Port of Rotterdam pleiten dan ook voor een snelle uitvoering van de Clean Industrial Deal, met concrete maatregelen en voldoende budgettaire steun om de Europese industrie opnieuw veerkracht en toekomstperspectief te bieden.
Daarbovenop blijft de logistieke keten kwetsbaar. De loodsenstaking van 31 maart legde de toegang tot de haven tijdelijk stil, met miljoenen euro's economische schade en een zichtbare impact op de werking en het imago van Port of Antwerp-Bruges. Deze verstoring had gevolgen voor meerdere schakels in de keten – van rederijen en terminals tot industrie en transport. Met een nieuwe geplande nationale staking op 29 april blijft de onzekerheid groot. De structurele uitdagingen, in combinatie met de oplopende handelsdruk met de Verenigde Staten, onderstrepen de nood aan dialoog en samenwerking.
Bekijk hier de gedetailleerde Q1 cijfers
Containeroverslag in Rotterdam toegenomen met 2,2% naar 3,3 miljoen
De totale overslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van 2025 gedaald met 5,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 103,7 miljoen ton tegenover 110,1 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2024. De daling komt voornamelijk door minder overslag van ijzererts, kolen, ruwe olie en olieproducten. De overslag van agribulk, overige droog massagoed en containers nam toe. De importheffingen van de Verenigde Staten op exportgoederen uit Europa hebben nog geen effect gehad op de overslag in het eerste kwartaal.
© Port of Rotterdam
Boudewijn Siemons, CEO Havenbedrijf Rotterdam: "De eerste drie maanden van dit jaar kenmerkten zich door een grote mate van volatiliteit van de wereldhandel als gevolg van dreigende importheffingen in de Verenigde Staten en conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. Deze volatiliteit heeft geleid tot onzekerheid bij bedrijven op het gebied van handel en het doen van investeringen. We zien dat terug in de overslagvolumes en de investeringsbereidheid. Het blijft in deze onzekere tijden onverminderd belangrijk om als Rotterdamse haven samen met de nationale en Europese overheden ons te blijven inzetten voor een concurrerend Europees investeringsklimaat."
Containers en breakbulk
De overslag in het containersegment is in aantallen TEU's (de standaardmaat voor containers) in het eerste kwartaal toegenomen met 2,2% naar 3,3 miljoen TEU. In tonnage laat de overslag een daling zien van 1,1% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Dit verschil is veroorzaakt door een afname van de export van volle containers met 8,1%. Exportcontainers zijn zwaarder, waardoor het gemiddelde gewicht per container lager ligt. De daling van het aantal exportcontainers is een gevolg van de zwakke marktpositie van de Europese industrie en een daling van het aantal transhipmentcontainers dat in Rotterdam werd overgeslagen. Slecht weer in januari en werkonderbrekingen bij de HPD2 terminal hebben in het eerste kwartaal geleid tot minder scheepsbezoeken, vertragingen en lagere productiviteit. In de loop van het eerste kwartaal is de situatie verbeterd en in maart was de productiviteit hoger dan in januari en februari.
De overslag op de Trans-Atlantische route daalde in het eerste kwartaal met 23,1% ten opzichte van vorig jaar, doordat er twee diensten zijn verplaatst naar andere havens door de beperkte capaciteit bij de terminals in Rotterdam. Overslag vanuit Azië nam toe met 8,4% in het eerste kwartaal doordat er meer consumentenproducten werden geïmporteerd.