Het seizoen voor Kretenzische avocado's bevindt zich in de laatste fase, waarbij de focus van exporteurs nu ligt op de Hass-variëteit. "De groene avocado's lopen op hun einde, met de laatste vruchten van de Fuerte-variëteit," zegt Antonis Kokkalakis, eigenaar van Agrocreta. "We richten ons nu volledig op de Hass, waarvan we nog drie tot vier weken te gaan hebben."
Volgens Kokkalakis is de productie van zijn bedrijf dit jaar met ongeveer 20% toegenomen. De opbrengst van de Hass-avocado's is naar tevredenheid, al zijn de vruchten dit seizoen wat kleiner uitgevallen – mogelijk als gevolg van lokale watertekorten. "Normaal gesproken proberen we het grootste deel van onze oogst binnen de maten 16 tot 22 te houden, maar dit jaar ligt de gemiddelde grootte van de Hass eerder tussen maat 20 en 26. Dat beperkt natuurlijk de kring van klanten die we kunnen bedienen," voegt hij toe.
© Agrocreta
"Er staat wel wat druk op de telersprijzen, maar dankzij de stijgende consumptie blijven de prijzen over het algemeen op een goed niveau," zegt de Griekse ondernemer. Toch verloopt het seizoen van de Hass-avocado anders dan dat van de groene variëteiten, vooral voor Kretenzische exporteurs die zich richten op de Griekse markt en die van de Balkanlanden.
Kokkalakis licht toe hoe zijn bedrijf met die verschillen omgaat: "Griekse consumenten zijn vooral vertrouwd met groene avocado's, al begint de Hass-variëteit langzaam terrein te winnen. Dat geldt ook voor consumenten in de rest van de Balkan – daar blijft de voorkeur voorlopig bij de groene rassen. Voor ons is het belangrijk om het product op de juiste manier in de markt te zetten. We streven niet naar snelle doorbraken in markten waar Hass populair is, maar richten ons liever op het opbouwen van stabiele, langdurige partnerschappen met groeipotentieel."
© Agrocreta
Avocado's blijven jaar na jaar terrein winnen op Kreta, met een gestage groei in het aantal aanplantingen. Volgens Antonis Kokkalakis groeit ook de reputatie van Kretenzische avocado's op de internationale markt. "We leveren ook sinaasappelen, maar avocado's zijn zonder twijfel ons belangrijkste product," zegt hij.
Het bedrijf van Kokkalakis werkt samen met een netwerk van zo'n 80 avocadotelers, die allemaal GlobalGAP-gecertificeerd zijn en volgens duidelijke teeltrichtlijnen werken. "We zijn inmiddels zes tot zeven jaar actief in de export van avocado's, en elk jaar merken we dat er minder prijsoorlogen en discussies zijn over de verkoop. Buitenlandse afnemers gaan steeds meer de kwaliteit van Kretenzische avocado's waarderen," zegt Kokkalakis tot slot.
Voor meer informatie:
Antonis Kokkalakis
Agrocreta
Tel: +30 28210 78801
info@agrocreta.gr
exports@agrocreta.gr
https://www.agrocreta.gr/