Nu de oogst van vollegrondsgroenten in Duitsland van start gaat, krijgen transportbedrijven het steeds drukker. "We vervoeren op dit moment flinke hoeveelheden regionale asperges uit Nienburg, en ook groenten uit de Pfalz, zoals radijs, sla en andere producten," vertelt Jens Krause, directeur van het gelijknamige transportbedrijf in Celle (Nedersaksen). "De oogst in Noord-Duitsland komt er ook snel aan."
Krause merkt dat het transport van groente en fruit steeds onvoorspelbaarder wordt. "Er wordt vaak laat gepland en de hoeveelheden kunnen sterk wisselen – soms zijn er ineens veel meer producten, dan weer veel minder. Dat zorgt voor een constante uitdaging. We moeten telkens schakelen tussen rustige en erg drukke periodes. Daarom hebben we altijd extra capaciteit achter de hand, bijvoorbeeld om een korte werkweek rond Pasen goed te kunnen opvangen, zowel qua hoeveelheid als kwaliteit."
Kostendruk en personeelstekorten
De laatste tolverhoging van 1 december 2023 heeft nog steeds een flinke impact. "Vooral in het groepagevervoer is het lastig om alle kostenstijgingen volledig door te berekenen," zegt Jens Krause. "Als laadtarieven niet worden gehaald of volumes verschuiven, komen de marges al snel onder druk te staan. Toch hebben we een werkbare middenweg gevonden, die we steeds blijven bijstellen."
Volgens Krause komen er in de toekomst nog meer kosten bij, direct of indirect – denk aan de CO₂-heffing, het Europese systeem voor emissiehandel en zelfs het minimumloon. "Al die factoren moeten we goed in de gaten houden en uiteindelijk verwerken in onze tarieven. Het is nog afwachten welke concrete stappen de nieuwe regering gaat zetten, en vooral hoe die worden uitgevoerd. In het verleden gebeurde het regelmatig dat genomen besluiten later alsnog werden aangepast of teruggedraaid."
© Jens Krause Spedition GmbH & Co. KG
In tegenstelling tot typische seizoensproducten zorgen zogeheten 'droge producten' voor meer stabiliteit. "Omdat ze langer houdbaar zijn en beter bewaard kunnen worden, is de planning voorspelbaarder en blijft het volume constant," legt hij uit. Ook merkt hij dat de vraag naar blauwe bessen gestaag toeneemt. Die worden in het seizoen ingekocht in de regio Lüneburger Heide.
Een ander groot probleem is de voortdurende druk op het vinden van personeel. De manager wijst erop dat het probleem vaak verkeerd wordt gepresenteerd als alleen een tekort aan chauffeurs. "In werkelijkheid speelt de druk op veel meer gebieden: of het nu gaat om gekwalificeerd magazijnpersoneel, werkplaatsmedewerkers of logistieke planners, het wordt steeds lastiger om de juiste mensen te vinden die voldoen aan de specifieke eisen van de groenten- en fruitsector. Het werken in het weekend blijft een terugkerend probleem, vooral omdat die dagen vaak de drukste zijn. Ik twijfel er niet aan dat de situatie verder zal verslechteren. De discussies in de media over thuiswerken en de vierdaagse werkweek maken dit alleen maar erger." Het bedrijf heeft momenteel 14 mensen in het magazijn werken en schakelt ook een gespecialiseerde dienstverlener in.
Het wagenpark van Krause bestaat uit ongeveer 60 koelopleggers. Het wagenpark groeit elk jaar licht.
Gebrek aan een secundaire markt voor gebruikte voertuigen
Om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame gekoelde logistiek, zal het bedrijf vroeg of laat moeten overstappen op alternatieve aandrijftechnieken. "Op dit moment lijkt HVO (waterstofbehandelde plantaardige olie) een redelijke optie voor ons. We onderzoeken zorgvuldig en onbevooroordeeld de verschillende alternatieven: elektriciteit, LNG, waterstof of HVO. Naar mijn mening zal een combinatie van verschillende technologieën uiteindelijk de beste oplossing zijn, afhankelijk van het type transport: stedelijk, intercity of regulier."
Krause wijst op een vaak over het hoofd geziene uitdaging: het gebrek aan een gestructureerde markt voor gebruikte voertuigen. "Het is vandaag de dag moeilijk te zeggen waar we een tweedehands elektrische truck of omgebouwde LNG-truck kunnen verkopen. Onze gebruikelijke klanten voor tweedehands voertuigen hebben geen interesse in deze modellen. Deze markt zal zich waarschijnlijk in de toekomst verder ontwikkelen, maar we moeten onze berekeningen over gebruiksduur en restwaarde dan wel opnieuw doordenken. Dit kan zelfs een volledige herziening van onze financieringsmodellen vereisen, bijvoorbeeld met vaste restwaarden. Om zulke beslissingen te kunnen nemen, hebben we eerst een duidelijke en vooral stabiele politieke richting nodig," besluit Krause.
Voor meer informatie:
Jens Krause
Jens Krause Spedition GmbH & Co. KG
Karl-Schiller-Str. 8
29225 Celle, Duitsland
Tel.: +49 (0)5141 9772 670
info@krause-spedition.de
www.krause-spedition.de