Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conjuntfruit (Spanje)

"Overlapping steenfruitseizoen Lleida en Murcia verwacht"

Half mei gaat in Aragón en Lleida, in het noorden van Spanje, het steenfruitseizoen van start. Net als in andere teeltregio's hebben de regenbuien van maart daar invloed gehad op de bestuiving van bepaalde rassen.

"Oorspronkelijk verwachtten we een jaar met flink wat volume", zegt Rodrigo Masip van Conjuntfruit. "Maar door factoren zoals regen, matige bestuiving en slechte vruchtzetting bij vroege rassen – vooral abrikozen – en hagelschade in Lleida, moeten we die verwachting bijstellen."

© Conjuntfruit S.C.C.L.

Toch is het niet overal slecht nieuws. "Onze biologische perenboomgaarden in Lleida staan allemaal onder hagelnetten en zijn daardoor gespaard gebleven. We gaan nog steeds uit van een perenoogst van ongeveer een miljoen kilo, zoals eerder gepland. Ook onze conventionele Golden en Gala appelen zijn goed beschermd en liggen in een gebied dat geen hagel heeft gehad. Hoewel er lokaal wat schade is bij steenfruit, loopt het grootste deel van onze teelt gewoon goed door."

Volgens Rodrigo ligt de timing van de oogst ongeveer gelijk met vorig jaar, zowel voor de gangbare als de biologische teelt. "Al moet je niet vergeten dat we de laatste jaren sowieso een tot twee weken eerder oogsten dan vroeger. Dat lijkt het nieuwe normaal. Klimaatverandering, of niet, het seizoen begint weer vroeg."

© Conjuntfruit S.C.C.L.

De oogst in Murcia loopt dit jaar 8 tot 10 dagen achter. Daardoor is er kans op overlap tussen beide regio's. Toch verwacht Rodrigo geen prijsdruk: "In Murcia wordt 30 tot 40% minder abrikozen en paraguayo's geoogst, dus het aanbod blijft beperkt. We voorzien geen overaanbod op de markt."

Eerste Demeter-oogst: een mijlpaal
Conjuntfruit, gevestigd in Torrefarrera (Lleida), specialiseert zich in biologische teelt van hard- en steenfruit. Binnen het steenfruitsegment groeit vooral de teelt van paraguayo's, de platte perzik. In 2023 werd de afzet van ronde en platte perziken voor het eerst apart geregistreerd, en daaruit bleek dat de paraguayo's inmiddels goed zijn voor ruim 60% van de verkochte perziken tussen juni en september.

© Conjuntfruit S.C.C.L.

"We zien dat de vraag naar biologische paraguayo's toeneemt, ondanks de dalende fruitconsumptie in het algemeen", zegt Rodrigo. "Daarom hebben we drie jaar geleden een aanplant van 10 hectare gestart, en die is dit jaar uitgebreid naar 12 hectare. De bomen zijn nog jong, maar we verwachten nu al zo'n 350.000 kilo te oogsten. Ze zijn gecertificeerd volgens Biosuisse en Naturland en zitten in de overgang naar Demeter."

En daar kijkt het bedrijf reikhalzend naar uit. "We zijn heel enthousiast: dit wordt het eerste jaar dat we Demeter-gecertificeerde nectarines, paraguayo's, perziken en abrikozen op de markt brengen, zo'n 500.000 kilo. Klanten uit Zwitserland en Duitsland hebben al interesse getoond, net als supermarktketens zoals Edeka, die het Demeter-assortiment uitbreiden. We willen die volumes de komende jaren verder laten groeien."

© Conjuntfruit S.C.C.L.

"We staan aan de vooravond van een omslag in de tuinbouw"
Rodrigo benadrukt dat er meer aandacht moet komen voor biologische en biodynamische teelt. In Spanje blijft de vraag achter, terwijl de interesse in het buitenland wel hoog is. "95% van wat wij oogsten, gaat naar de export. We zouden dolgraag meer doen voor de Spaanse markt, maar het is lastig. Consumenten kiezen nog weinig voor bio, en supermarktketens die het wél aanbieden, geven vaak voorrang aan grote conventionele leveranciers die er wat biologische producten bij doen."

© Conjuntfruit S.C.C.L.

Toch is het volgens hem hoog tijd om bewuster te kiezen. "We zitten in een omslagmoment. Sinds de Tweede Wereldoorlog draait alles om goedkoop en massaal produceren. Maar dat put de bodem uit, verlaagt de opbrengsten, en maakt het gewas kwetsbaarder voor ziektes en plagen. De bodem verliest vruchtbaarheid, de erosie neemt toe en de resistentie tegen gewasbeschermingsmiddelen groeit. Biologische teelt probeert juist evenwicht te zoeken, door niet alleen te nemen, maar ook terug te geven aan de bodem."

Daarnaast speelt klimaatverandering een steeds grotere rol. "We krijgen vaker te maken met extreme weersomstandigheden en watertekorten. Het ziet ernaar uit dat we de komende jaren eerder fruittekorten dan overschotten gaan zien. Daarom roep ik Spaanse supermarkten en consumenten op om te kiezen voor een teeltwijze die het land respecteert en gezonde, duurzame voeding levert – van hier."

© Conjuntfruit S.C.C.L. Voor meer informatie:Conjuntfruit
comercial@conjuntfruit.es
https://conjuntfruit.es/