De abrikozenoogst in Europa wordt dit jaar geschat op 508.291 ton. Dat is 10% minder dan in 2024 (536.167 ton). De oogst wordt in vrijwel alle teeltregio's vertraagd door een grillig voorjaar, met lage temperaturen en veel regen. Dat heeft vooral gevolgen voor de vroege rassen. De oogst start gemiddeld 10 tot 15 dagen later dan normaal. Vooral de hagel in Catalonië en de vorst in Griekenland kunnen ertoe leiden dat de oogstverwachtingen nog naar beneden worden bijgesteld. Maar de grootste verandering komt van buiten Europa: Turkije, de grootste producent wereldwijd, is door zware vorst nagenoeg weggevallen. Dat kan de markt flink opschudden. © Marine Inghirami-Benaroch
Frankrijk: bijna terug op niveau
Frankrijk herstelt zich na het dramatische seizoen van 2024, toen de opbrengst bijna 40% lager uitviel. Voor 2025 wordt een oogst verwacht van 104.785 ton, tegenover 79.700 ton vorig jaar. Ondanks aanvankelijke hoop op een topjaar door de beurtjaargevoeligheid van abrikozen, zal de opbrengst uiteindelijk toch gematigd blijven door regen tijdens de bloei. De situatie verschilt per regio. In de Pyrénées-Orientales zijn de volumes beperkt, maar de kwaliteit is goed. In de Rhônevallei heerst optimisme: de bomen hangen goed vol en het fruit is van prima kwaliteit.
De opbrengstverwachtingen per regio: 34.423 ton in Languedoc-Roussillon, 52.000 ton in Rhône-Alpes en 18.62 ton in PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur).
Toch blijft Frankrijk met deze cijfers nog ver verwijderd van de 150.000 ton van enkele jaren geleden. "We planten nauwelijks nog nieuwe abrikozenbomen", zegt Raphaël Martinez, directeur van AOP Pêches et Abricots de France. Nieuwe rassen komen wel op de markt, maar vooral ter vervanging van oudere, zoals de Bergeron, die duidelijk terrein verliest in de Rhônevallei.
Spanje: regen en hagel zorgen voor onzekerheid
De oogstraming voor Spanje ligt op 136.000 ton, vergelijkbaar met 2024. Maar dat cijfer kan nog naar beneden worden bijgesteld. Tijdens de bloei viel er veel regen, soms ook zwaar, wat vragen oproept over de uiteindelijke vruchtzetting. De hagel van afgelopen weekend in Catalonië maakt het beeld nog onduidelijker. Landbouwverzekeraar Agroseguro is net begonnen met het opnemen van de schade, die volgens de eerste meldingen aanzienlijk is.
De opbrengstverwachtingen per regio: 71.500 ton in Murcia, 27.050 ton in Aragón, 17.080 ton in Catalonië, 11.500 ton in Castilla-La Mancha, 1.200 ton in Valencia en 7.860 ton in de overige regio's.
Griekenland: harde klappen door voorjaarsvorst
In maart werd Noord-Griekenland getroffen door strenge vorst, met temperaturen tot -6°C. Vooral de regio Macedonië is zwaar getroffen: tot 80% verlies bij vroege rassen. In het zuiden, zoals de Peloponnesos, zijn de verliezen minder groot. De totale opbrengst voor 2025 wordt geraamd op 67.750 ton, een daling van 34% ten opzichte van vorig jaar en 16% onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
De opbrengstverwachtingen per regio: 31.250 ton in Peloponnesos/Stéréa/Creta en 36.500 ton in Macedonië en overige regio's.
Italië: opbrengst daalt opnieuw, areaal blijft krimpen
Na een beter jaar in 2024 (245.000 ton) zakt de Italiaanse opbrengst dit jaar terug naar 199.500 ton, een daling van 20%. Alleen Campanië en Sicilië laten een lichte stijging zien. De daling komt niet alleen door slechter weer, maar ook doordat het areaal al jaren krimpt. Toch is de bloei goed verlopen in de meeste regio's, en ook de vruchtzetting is redelijk, ondanks het wispelturige weer.
De opbrengstverwachtingen per regio: 58.008 ton in Emilia-Romagna, 123.115 ton in Zuid-Italië/Sardinië/Sicilië en 18.443 ton in de overige regio's.
Turkije: verlies van 70% opent kansen voor Europa
Turkije, normaal gezien de grootste abrikozenproducent ter wereld, heeft door een extreme koudegolf meer dan 70% van zijn oogst verloren. Vooral de regio Malatya, die het hart vormt van de Turkse teelt, is zwaar getroffen. Hoewel het grootste deel van de Turkse abrikozen wordt gedroogd, gaat er normaal gesproken ook veel vers fruit naar Oost-Europa en Duitsland. Dat zal dit jaar niet gebeuren, en dat biedt kansen voor Europese telers. Volgens Tomas Bosi van CSO Italy is dit hét moment voor Italië om terrein te winnen op de Duitse markt – ook voor Frankrijk, dat de laatste jaren veel exportvolume heeft verloren.