Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw seizoen voor de deur bij Ecodal - Kestemont

"Onzekerheid in afzet de grootste uitdaging voor biologische aardbeien"

Tholen - Het nieuwe seizoen van de biologische aardbeien staat bijna voor de deur bij Ecodal - Kestemont. Vorig jaar is BelOrta voor het eerst aan de slag gegaan met de vermarkting van biologische aardbeien. Biologisch is tegenwoordig in veel productgroepen een veel voorkomende optie, maar onder aardbeien was het biologische aandeel moeilijker te vinden. Toch is het tuinbouwbedrijf uit het Vlaamse Lennik, dat sinds vorig jaar samen met een andere teler de bio-aardbeien voor de coöperatie levert, al dik 20 jaar actief in de bio-aardbei. "Het is een uitdagende teelt, waarbij alles soms nog wel eens tegen kan zitten, maar als het goed gaat, is het zeker de moeite waard", zo vertelt Wim Krieckemans van Ecodal - Kestemont.

Het tuinbouwbedrijf is in 1982 door oprichter Francis Kestemont, als een van de eersten in de biologische teelt, op bescheiden wijze gestart, waarna hij daarin werd gevolgd door zijn broer Eddy in 1986 en door zijn zoon Lias in 2010. Wim, schoonzoon van Francis, is een aantal jaar geleden ook in het bedrijf, wat op zo'n 20 hectare een groot aanbod aan biologische groenten en fruit teelt, gestapt. "We telen op zo'n 2 hectare tomaten, komkommers en aubergines in de serres. Onder de tunnels telen op een hectare bladgewas, aardbeien en courgettes en het overige areaal in de vollegrond is besteed aan een grote verscheidenheid aan groentensoorten; van sla, peterselie tot aan prei."

© Ecodal

Start binnen een week of 2
Met de lentezon aan de hemel en de stijgende temperaturen staat nu dus het aardbeienseizoen weer voor de deur bij het biologische teeltbedrijf. "We hebben begin deze maand alles opgekuist; onkruid eruit gehaald van de winter en het voorjaar, bloemzetting aangepast en de bijen ingezet voor de bevruchting. Normaal gezien kunnen we binnen een week of 2 oogsten, waarna we de piekproductie in mei en juni hebben. Dit zijn natuurlijk ook echt de aardbeimaanden, dus als het weer meewerkt, ziet het er goed uit. Daarna hebben we ook wat doordragers, die in juli/augustus nog wat geven."

Aan de afzetzijde is het altijd even afwachten, zo geeft Wim, maar ook Gunther De Vadder (afdeling biologisch bij BelOrta), aan. "In biologische aardbeien zie je namelijk dat er veel lokaal geteeld wordt. Veel telers zien het namelijk als een tussenteelt, waarbij er in een bepaalde periode op elke hoek wel bio-aardbeien verkocht worden. Als er dan al lichte overproductie is, krijg je het moeilijk", vertelt Gunther. Wim legt uit: "Dat is elk jaar anders. Vorig jaar had bijvoorbeeld een collega-teler veel last van ziektedruk, waardoor de oogst bij hem zeer slecht was. Voor ons was het aan productiezijde echter een schitterend jaar, waardoor men bij ons terechtkwam en bijna al onze volumes over de toonbank heen vlogen."

"Dit jaar zien we dat een deel van de planten goed uit de winter is gekomen en een deel niet", vervolgt Wim. "We zijn dus een stukje areaal kwijtgeraakt, maar wat eruit is gekomen, ziet er uitstekend uit. Als we het in de komende weken geplukt krijgen, zonder regen of hagel, verwacht ik dat we een mooi seizoen tegemoet gaan. Het enige wat roet in het eten kan gooien, is dat er te veel samen op de markt komt. Wij oogsten bijvoorbeeld buiten normaliter in de tweede helft van mei, maar nu gaan we twee weken vroeger starten, omdat het zo droog is geweest. Als je dan ziet dat begin mei normaal gesproken de tunnels beginnen, kan dit nog wel eens betekenen dat veel telers vroeg zullen zijn. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de prijzen."

© Ecodal

Verschil in seizoenen
Het is een uitdaging die Wim veel ziet. "Het is een moeilijke teelt. We bestellen in maart de planten, om deze in augustus te planten, waarna we in mei oogsten. Het is dus iets waar je anderhalf jaar geld in steekt voor je er iets van terugziet, waarbij je ook geen garantie voor succes hebt. Ik ben nu namelijk in mijn vierde jaar, maar heb vorig jaar al een nat seizoen gehad, waarbij het overigens zeer goed was in kwaliteit, productie en prijs. Het jaar daarvoor was het echter weer extreem droog, waardoor iedereen eind april samen op de markt kwam. Dat zorgde voor dermate lage prijzen dat we het bijna beter niet konden plukken en moesten laten staan."

Die commerciële zekerheid is ook iets waar Gunther naar kijkt: "Ik wil niet zeggen dat het een vechtmarkt is, maar je kunt de biologische aardbeien niet zonder plan op de markt brengen. Extra volumes kun je niet via de geijkte bio kanalen opvangen, waardoor we het afgelopen jaar aan de slag zijn gegaan om zekerheid in te bouwen. Zo hebben we er vorig jaar een Engelse klant bijgehaald. Daardoor zitten we nu op drie grote klanten. In Nederland, België en het VK, met daarnaast uiteraard wat natuurvoedingswinkels links en rechts. Daardoor willen we die afzetzekerheid garanderen voor een goede prijs, die we ook graag bieden aan onze telers."

En dat is nodig, stelt Wim. "Op de afgelopen vier jaar zijn de prijzen van seizoensarbeid met 40 procent gestegen. Bovendien stijgen de prijzen voor planten, meststoffen en energie. Als dan de aardbeiprijzen niet evenredig meegroeien of je een jaar hebt dat je bijna geen volumes plukt, wordt het een lastig verhaal. Het betekent dat het tegenwoordig echt zoeken is naar wat rendabel is en wat niet."

Voor meer informatie:
Wim Krieckemans
Ecodal
Slagvijver 25
1750 Lennik, België
Tel.: +32 497 570 266
wim@ecodal.eu
www.ecodal.eu