Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De gezonde keuze nudgen"

Gemiddeld maken mensen dagelijks zo'n 220 beslissingen over wat ze eten en drinken. Opvallend genoeg gebeurt dit merendeel daarvan zonder bewuste overweging. Dit automatische gedrag biedt volgens gedragswetenschappers juist kansen om gezondere keuzes te stimuleren – onder meer met behulp van zogenaamde 'nudges'.

© Kokkerelli

Wat is nudging?
Nudging is een gedragsbeïnvloedingstechniek waarbij mensen op een subtiele manier worden gestimuleerd om bepaald gedrag te vertonen, zonder dat hun keuzevrijheid wordt beperkt. In tegenstelling tot regelgeving of prijsmaatregelen, maakt nudging gebruik van slimme aanpassingen in de omgeving, waarbij de gezondere optie aantrekkelijker of makkelijker wordt gemaakt.

Voorbeelden hiervan zijn voorgesneden groenten in de supermarkt, flesjes water die prominenter gepresenteerd worden dan frisdrank in sportkantines, of het gebruik van labels zoals NutriScore. Zulke interventies vallen onder nudging zolang ze geen regels opleggen of prijsprikkels gebruiken.

Niet elk duwtje is echter een nudge. Het verwijderen van ongezonde producten of het verhogen van de prijs daarvan wordt niet als nudging beschouwd, omdat hierbij de keuzevrijheid of prijsbeleving wordt beïnvloed.

De gezonde keuze nudgen
Onderzoek wijst uit dat nudging ook effectief kan zijn bij het stimuleren van gezonde eetgewoonten onder kinderen. Zo eten jonge kinderen meer fruit wanneer het op een speelse manier wordt gepresenteerd. Daarnaast blijken grotere borden of bestek de hoeveelheid gegeten voedsel te beïnvloeden – een effect dat zowel positief als negatief kan uitpakken, afhankelijk van het type voedsel.

In schoolomgevingen blijkt de volgorde waarin eten wordt aangeboden van invloed. Groenten die als eerste worden aangeboden in kantines, worden vaker gekozen. Voor oudere kinderen spelen sociale normen een grotere rol. Uit studies blijkt dat middelbare scholieren meer fruit eten wanneer zij worden geïnformeerd dat hun leeftijdsgenoten dat ook doen.

Hoewel nudging een krachtig middel kan zijn om gezond gedrag te bevorderen, stellen experts dat een combinatie van interventies het meest effectief is. Educatie, een ondersteunende sociale omgeving en fysieke aanpassingen in de voedselomgeving versterken samen de kans op duurzame gedragsverandering.

Voor meer informatie:
Kokkerelli
Villafloraweg 1
5928 SZ Venlo
T: 06 526 287 45
info@kokkerelli.nl
www.kokkerelli.nl

Publicatiedatum: