Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Forse groei Peruaanse avocado-export verwacht

Na een jaar vol lastig weer en logistieke problemen verwacht Peru in 2025 een flinke opleving in de export van Hass avocado's. Volgens ramingen van exportpromotiedienst PromPerú en brancheorganisatie ProHass kan de export met zo'n 37% stijgen ten opzichte van vorig jaar. Dat zou een doorbraak betekenen na drie magere jaren met stilvallende of teruglopende opbrengsten.

Het weer drukte een duidelijke stempel op de oogst in 2024. Door te weinig koude-uren en extreem warme periodes droegen de bomen minder vruchten. Tegelijk bleef de wereldwijde logistiek stroef verlopen. "Vertragingen en problemen in het transport zijn tegenwoordig standaard bij de afzet van Hass avocado's", aldus Arturo Medina van ProHass, die verwacht dat Europa 57% van de uitvoer zal opnemen, de VS 17%, en Chili 10%.

© PROMPERU

De wereldwijde vraag naar avocado's blijft intussen toenemen, met een jaarlijkse groei van 3 tot 6% in volwassen markten zoals Europa en de Verenigde Staten. Ook in Peru zelf groeit de consumptie. Daarom komt er een nationale campagne om de avocado meer op het dagelijkse menu te krijgen.

Wel blijft het drogestofgehalte een struikelblok. De internationale norm ligt op minstens 21,5%, maar niet elke exporteur haalt dat. Medina is daar kritisch over: "Een kleine groep exporteurs blijft fruit met een te laag drogestofgehalte verschepen. Dat schaadt het imago van de Peruaanse avocado."

© PROMPERU

Technologische innovatie speelt een steeds grotere rol. ProHass stimuleert onder meer het gebruik van irrigatiesensoren, slimmere teelttechnieken en betere nabehandeling. Daarmee komt de avocado in topconditie aan, zelfs in opkomende verre markten zoals Azië, waar de consumptie per hoofd nog relatief laag is, maar het potentieel groot.

De verwachtingen voor de komende jaren zijn positief, maar vragen wel om een doordachte aanpak. PromPerú en ProHass roepen de sector op te blijven investeren in duurzaamheid, certificeringen en het verkennen van koopkrachtige markten zoals China en Japan. Tegelijk willen ze de binnenlandse consumptie stimuleren, om zo een betere balans te vinden tussen export en eigen markt.

© PROMPERU

"De Peruaanse Hass avocadosector is volop in beweging. Met 77.000 hectare en meer dan 21.000 kleinschalige telers is het niet langer alleen de vraag om méér te exporteren, maar vooral om het slimmer en beter te doen."

Voor meer informatie:
PromPerú
Tel: +51 979 367 355
agro@promperu.gob.pe