Zuid-Afrikaanse druiven, met name de rode Crimson Seedless, hadden de overhand op de Duitse markt. Zendingen uit Chili volgden op de tweede plaats, terwijl producten uit Peru en India voornamelijk een aanvullende rol vervulden. Er was een breed scala aan variëteiten beschikbaar, wat in sommige gevallen resulteerde in aanzienlijke prijsverschillen. De kwaliteit was echter niet altijd even overtuigend: in Frankfurt werd met name de kwaliteit van de Chileense druiven bekritiseerd. Over het algemeen was de belangstelling positief, wat leidde tot een stijging van de prijzen. In Frankfurt moesten klanten vooral voor de Zuid-Afrikaanse partijen dieper in de buidel tasten. De prijsstijgingen waren ook te danken aan de grotere vraag. Op sommige locaties werden retourzendingen van retailers ontvangen, die enerzijds de verkoop van reguliere producten beïnvloedden en anderzijds, volgens de BLE, moeilijk te verkopen waren door afnemende kwaliteit.
© BLE
Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport
Appelen
Dominante binnenlandse producten werden geflankeerd door Italiaanse en Franse leveringen. Slechts zeer kleine hoeveelheden kwamen uit Nederland, België, Polen en Oostenrijk. Een paar Chileense Royal Gala appels verschenen ook in Berlijn. Het vakantieseizoen drukte de vraag.
Peren
De Zuid-Afrikaanse import in de vorm van Cheeky, Packham's Triumph en Abate Fetel domineerde de markt. Chili en Argentinië waren vooral betrokken bij de handel met Abate Fetel. De aanwezigheid van Italiaans fruit was duidelijk beperkt.
Aardbeien
Nederlandse partijen domineerden, gevolgd door Griekse, Italiaanse en Spaanse in termen van belangrijkheid. De binnenlandse hoeveelheden bleven beperkt en Belgisch fruit werd slechts op enkele plaatsen verhandeld. Vooral binnenlands fruit van hoge kwaliteit was schaars en navenant duur.
Citroenen
Op de Spaanse markt zette de verschuiving van Primofiori naar Verna van hogere kwaliteit door. Daardoor stegen de prijzen. Op sommige plaatsen waren Spaanse partijen ongeëvenaard, terwijl op sommige markten ook Turkse partijen verkrijgbaar waren.
Bananen
De vraag was merkbaar beperkt door de paasvakantie. Handelaren reageerden hierop door hun aanbod te verminderen. Dit leidde bijna overal tot stabiele waarderingen.
Bloemkolen
Franse en Italiaanse partijen voerden duidelijk de boventoon. Er waren ook enkele Spaanse producten. De aanwezigheid van Duitse producten nam toe: de hoeveelheden waren echter nog beperkt aan het begin van het seizoen.
Sla
Belgische leveringen domineerden de slamarkt. Duitse en Italiaanse leveringen volgden. Op sommige plaatsen kon niet volledig aan de vraag worden voldaan, waardoor de prijzen stegen. De aanwezigheid van gekleurde sla nam toe, waarbij vooral partijen uit Duitsland aan belang wonnen.
Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uit Nederlandse, Belgische en binnenlandse partijen, die in ongeveer gelijke verhoudingen deelnamen aan de transacties. Het merendeel van de prijzen vertoonde een dalende trend, soms behoorlijk.
Tomaten
Wat trostomaten betreft, domineerden partijen uit Nederland, België en Spanje de markt. Cherrytomaten kwamen voornamelijk uit Italië en Nederland, terwijl de vleestomaten uit België en Nederland kwamen. Over het algemeen was er een breed aanbod en was het aanbod uitgebreid.
Paprika's
De Spaanse partijen, die voorheen de toon aangaven, zijn nu verdrongen door Nederlandse partijen. Ook Belgische en Turkse producten waren verkrijgbaar. Voor de weinige binnenlandse producten was de belangstelling overwegend positief.
Asperges
De aanwezigheid van witte en paarse asperges uit eigen land was aanzienlijk toegenomen: Door groeizame temperaturen namen de leveringen zichtbaar en zeer merkbaar toe. De noteringen ontwikkelden zich navenant: aanvankelijk daalden ze, maar soms stegen ze.
Bron: BLE