Tijdens de vakbeurs medFEL presenteerde de Franse meloenenbranchevereniging AIM de oogstramingen voor Charentais meloenen in 2025. Zowel in Marokko, Frankrijk als Spanje daalt het areaal. Volgens AIM-vicevoorzitter Jérôme Jausseran is deze afname "nog niet eerder vertoond". © Marine Inghirami-Benaroch | AGF.nl
Marokko: terugval door onzekerheid en irrigatieproblemen
In Marokko neemt het meloenenareaal met 250 hectare af tot 1.040 hectare. In Kenitra blijft het areaal stabiel (120 hectare, voornamelijk gele Charentais meloenen). In Marrakech zakt het met 160 hectare tot 760 hectare, waarvan de helft in de buitenteelt en de andere helft in de kas (90% groene Charentais). Agadir ziet een daling van 30 hectare naar 140 hectare, en in Dakhla krimpt het areaal met 60 hectare tot 210 hectare.
De terugval wordt vooral toegeschreven aan onzekerheid rondom regelgeving. Daarnaast speelt ook de beperkte beschikbaarheid van irrigatiewater een grote rol. Slechts één maand (december/januari) is irrigatie toegestaan. Dit schrikt veel telers af. Toch blijft er hoop: de bergen van het Atlasgebergte zijn nog met sneeuw bedekt, wat betekent dat er waterreserves zijn. Ook worden nieuwe investeringen in irrigatie-infrastructuur, zoals dammen, aangekondigd.
Spanje: vierde jaar op rij minder meloenen
Voor het vierde jaar op rij daalt ook in Spanje het areaal. Sinds 2021 is de teelt gehalveerd. Dit jaar komt daar nog eens een daling van 400 hectare bij, wat het totaal op 2.350 hectare brengt. Vooral Murcia en Alicante leveren in: -300 hectare, naar 1.700 hectare (80% gele Charentais). Ook in Almería (-30 hectare), Sevilla (-50 hectare) en andere regio's (-20 hectare) wordt gesnoeid.
De daling komt onder andere door hoge grondprijzen, moeilijkere toegang tot water en stijgende teeltkosten. Bovendien heeft veel regen in maart de plantplanning flink verstoord. De vruchtzetting is nog niet afgerond, dus er blijft onzekerheid. Toch verwacht men Spaanse meloenen in de schappen vanaf 20 à 25 mei.
Frankrijk: flinke klap na moeilijk seizoen
Na een economisch zwaar seizoen in 2024 levert Frankrijk in 2025 zo'n 410 hectare in. Het totaal komt dan op 10.240 hectare. In het zuidwesten van het land gaat er 230 hectare af (nu 2.070 hectare), in het centrum 180 hectare (nu 2.470 hectare). In het zuidoosten blijft het areaal stabiel op 5.700 hectare, net als in andere regio's en de biologische sector.
Regenval eind maart heeft in het zuidoosten het plantmoment verstoord, wat mogelijk gevolgen heeft voor juni. In andere regio's verloopt de teelt tot nu toe gunstig dankzij zacht weer.
Jérôme Jausseran benadrukt: "We zitten op een dieptepunt. Het is nú tijd om op te krabbelen." AIM wil de afname keren door de waarde van de meloen opnieuw onder de aandacht te brengen. Want aan de vraag ligt het niet. Meloen blijft een van de populairste fruitsoorten bij consumenten. AIM-voorzitter Myriam Martineau pleit voor meer vertrouwen bij telers: "Het gebrek aan vertrouwen vertaalt zich direct in minder teelt."
Watermeloen rukt op
Terwijl de teelt van andere meloensoorten stabiel blijft, zit de watermeloen in de lift. Het areaal ligt naar schatting tussen de 600 en 800 hectare. Het is lastig die exact te meten, maar de trend is duidelijk groeiend. "De markt is er ook klaar voor", zegt Jausseran. Hij wijst vooral op het succes van de Franse mini-watermeloen, een premiumproduct dat steeds populairder wordt, vooral onder jonge consumenten.
Toch hoeven meloenentelers zich volgens AIM geen zorgen te maken: tot nu toe is er geen bewijs dat watermeloen en meloen elkaar direct beconcurreren.