De fruitteelt krijgt aanstaande zaterdag speciale aandacht tijdens de viering van Koningsdag in Doetinchem. Fruitteler Sophie Horstink is namelijk één van de agrariërs die deelneemt aan het platform 'Ode aan de Achterhoekse keuken'. Hier kunnen de Koninklijke Familie en andere genodigden onder meer genieten van appelciders van het bedrijf van de familie Horstink en van hapjes met appel. Ook is er een pop-up-perenboomgaard, schrijft NFO.
© Luuk Stam
De Koninklijke Familie viert dit jaar Koningsdag in Doetinchem. Het gezelschap maakt tijdens een wandeling door de stad kennis met diverse producten en aspecten van de streek. Het platform c.q. plein 'Ode aan de Achterhoekse keuken' is één van de onderdelen van de route. Vijf agrarische ondernemers uit de regio presenteren hier hun producten en vertellen over hun werk. Onder hen ook Sophie Horstink. Zij runt in Rha een fruitteeltbedrijf, cidermakerij en boerderijwinkel samen met haar ouders en broer. "Ik werd door Ellen Willems, de stadsboerin van Doetinchem, gevraagd om mee te doen aan dit initiatief. Een enorme eer!", zegt Sophie. "Daarbij is het natuurlijk een mooie kans om onze producten voor het voetlicht te brengen. De 58 genodigden genieten van een lunch, waarbij onder meer onze ciders en appelhapjes worden geserveerd. En hopelijk kan ik ook nog even spreken met iemand van het Koningshuis, om iets meer te vertellen over wat wij doen en over de fruitteelt."
Pop-up-boomgaard
Naast de producten van de familie Horstink komt er bij het plein een pop-up-boomgaard met 25 perenbomen. "Het is natuurlijk supermooi dat onze sector zo in de kijker wordt geplaatst tijdens een event als Koningsdag", zegt Sophie. "Ik zie het als een unieke kans om de fruitteelt en onze producten extra voor het voetlicht te brengen."
Sophie Horstink neemt op dit moment ook deel aan het Nuffield Scholarship Programma. "Wellicht heeft dat ertoe bijgedragen dat ik ben gevraagd om mee te doen aan Koningsdag", geeft ze aan. "Ik ben immers heel gericht bezig met de toekomst van ons bedrijf, wil echt vooruit."
Verdere ontwikkeling cidermakerij
Sophie heeft zich bij het volgen van het Nuffield Scholarship Programma ten doel gesteld om de cidermakerij van het familiebedrijf verder te ontwikkelen, tot een volwaardige bedrijfstak. "Ook wil ik helder krijgen hoe we ons bedrijf naar de toekomst toe het beste kunnen inrichten. Inmiddels heb al enorm veel geleerd en nieuwe inzichten en inspiratie opgedaan. Vorig jaar bezocht ik veel verschillende agrarische bedrijven in onder meer Australië, Brazilië en Qatar, daarnaast was ik in Zuid-Engeland. Daar is de teelt van ciderappels echt 'big business'. Onlangs was ik nog in de Verenigde Staten en in Noord-Spanje, om daar fruitbedrijven en cidermakerijen te bezoeken. Dat was enorm leerzaam; ik kreeg onder meer nieuwe inzichten in welke handappelrassen geschikt zijn voor ciderproductie."
Binnenkort gaat Sophie nog naar Frankrijk en Zuid-Duitsland. Daarna wil ze volgens eigen zeggen 'knopen gaan doorhakken over de toekomstige koers van het familiebedrijf'. "Dan besluit ik of ik me vooral ga richten op de productie van cider, of de cidermakerij meer ga combineren met toerisme. Vervolgens ga ik mijn eindpresentatie schrijven. Deze moet dit najaar gereed zijn. In augustus staat ook een open dag gepland op ons bedrijf, waar ik datgene wat ik heb geleerd zal presenteren."
Bron: NFO