Voedselverspilling blijft een groot probleem: wereldwijd gaat naar schatting 14% van het fruit verloren tussen oogst en verkoop in de retail. AgroFresh ontwikkelt oplossingen om de versheid van fruit te verlengen in de na-oogstfase en heeft recent een samenwerking aangekondigd met Biotalys, een specialist in land- en tuinbouwtechnologie. Samen werken de bedrijven aan de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe biologische fungiciden voor gebruik na de oogst.
"Bij AgroFresh streven we ernaar koploper te zijn in klantgerichte oplossingen, waarbij het bestrijden van schimmelbederf een van de grootste uitdagingen vormt," zegt dr. Duncan T. Aust, Chief Technology Officer bij AgroFresh. "De effectiviteit van oudere chemische middelen staat steeds meer onder druk door strengere regelgeving, vooral binnen de EU. Daarom is het essentieel om tijdig nieuwe, duurzame alternatieven te ontwikkelen voor wanneer deze middelen worden uitgefaseerd."
© AgroFresh
Duncan T. Aust, Chief Technology Officer bij AgroFresh
Tot nu toe bleken de meeste fungiciden niet krachtig genoeg of financieel haalbaar voor brede toepassing in de sector. "We hebben een nieuwe benadering ontwikkeld voor het gebruik van fungiciden," legt Aust uit. "Daarnaast is er veel aandacht besteed aan een passende prijsstelling voor behandelingen na de oogst. Ons doel is om deze oplossingen breed beschikbaar te maken, niet alleen voor de hoogwaardige marktsegmenten."
De nieuwe technologie is ontwikkeld in samenwerking met Biotalys en bevindt zich nog in de registratiefase. Aangezien elke werkzame stof afzonderlijk moet worden goedgekeurd, is commerciële beschikbaarheid nog niet aan de orde. "We verwachten dat toelating in de VS over twee jaar kan plaatsvinden en in Europa over drie jaar," aldus Aust. "Helaas duurt het proces voor de goedkeuring van nieuwe actieve stoffen erg lang, terwijl bestaande chemische middelen versneld worden uitgefaseerd."
Volgens AgroFresh zijn er drie hoofdoorzaken van voedselverlies: mechanische of fysieke schade tijdens de oogst, verwerking of verpakking; voortijdige rijping of overrijping; en schimmelbederf. "Als we deze factoren onder controle krijgen, kunnen we de houdbaarheid aanzienlijk verlengen, voedselverspilling terugdringen en onze klanten helpen om consistente kwaliteit te leveren."
AgroFresh biedt een breed portfolio van oplossingen, van oogst tot naoogst. "We leveren waar klanten behoefte aan hebben. Soms komen ze met een probleem waarvoor nog geen oplossing bestaat – dan zoeken wij die. Ons doel is om de voorkeurspartner te zijn voor bedrijven met een sterk product, maar zonder de middelen om het volledig te benutten."
Voor meer informatie:
Cécile Canivet
AgroFresh
ccanivet@agrofresh.com
www.agrofresh.com
Bron: FAO-rapport 29 september 2022 - Tackling food loss and waste: A triple win opportunity