De gemeente Amsterdam werkt aan een fundamentele verandering van het voedselsysteem in de stad. Het doel: een eerlijker, gezonder en duurzamer aanbod van voedsel voor alle Amsterdammers. Onderzoek van Onderzoek & Statistiek (O&S) brengt in kaart hoe de voortgang van deze voedselstrategie gemonitord kan worden.
De strategie richt zich op meerdere fronten. Zo moet voedsel betaalbaar worden voor iedereen, wordt voedselverspilling aangepakt en krijgt stadslandbouw meer ruimte. Ook wil de gemeente Amsterdammers stimuleren om meer plantaardig te eten. Op dit moment komt 52 procent van de eiwitinname nog uit dierlijke producten. In 2040 moet dat gedaald zijn naar 40 procent.
© Gemeente Amsterdam
Daarnaast is er aandacht voor de voedselomgeving in de stad. Nu bestaat 84 procent van het voedselaanbod op straat uit ongezonde producten. In stadsdelen zoals Zuidoost ligt dit percentage zelfs nog hoger. Het streven is om dit terug te brengen naar maximaal 55 procent in 2040.
Uit het onderzoek blijkt ook dat lage inkomens het vaakst moeite hebben om gezond te eten. Een kwart van de Amsterdammers met een laag inkomen heeft regelmatig te weinig geld voor een gezonde maaltijd.
© Gemeente Amsterdam
Toch zijn er ook hoopvolle signalen. In de stad zijn naar schatting zo'n 600 voedselinitiatieven actief, van buurtmoestuinen tot voedselhulporganisaties. Vooral jongvolwassenen, vrouwen en mensen met een lager inkomen doen hieraan mee. Zij zorgen voor meer bewustwording en toegankelijkheid van gezond en duurzaam voedsel. Met deze integrale aanpak hoopt de gemeente de brede welvaart in Amsterdam te verbeteren en de ecologische voetafdruk van de stad aanzienlijk te verkleinen.
Bron: Gemeente Amsterdam