Een derde van alle wereldwijd geproduceerde voedingsmiddelen wordt weggegooid. Dat is een groot probleem voor zowel telers als het milieu. In Spanje alleen al gooide men in het seizoen 2023/2024 maar liefst 400.000 ton citroenen weg, vooral vanwege onvolkomenheden in uiterlijk.
© El Limonar de Santomera
Een citruscoöperatie uit Murcia besloot daar wat aan te doen. Zij zetten dat derde deel van de oogst om in een voedselproduct. Zo ontstond Clarica, een blond bier gemaakt van citroenen die anders ongebruikt blijven. "Wie zei dat deze citroenen lelijk zijn? Ze smaken precies hetzelfde", aldus Antonio José Moreno García, algemeen directeur van Limonar de Santomera.
© El Limonar de Santomera
"Er zijn citroenen met kleine imperfecties die een tweede leven verdienen. Wij van Limonar de Santomera gooien geen enkele citroen meer weg", zegt Moreno.
Voor de ontwikkeling van Clarica werkt de coöperatie samen met Yakka, een ambachtelijke brouwerij uit Murcia. Na het perfectioneren van het recept en het bottelen, is Clarica nu klaar voor de verkoop. Vanaf dinsdag 15 juli is dit bier in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar via de website www.clarica.es
© El Limonar de Santomera
Clarica is een Blonde Ale: helder goud, met een frisse, witte schuimkraag. Het ruikt fris en fruitig, met moutige tonen. De smaak van dit bier, ontwikkeld door Antonio Moreno met een alcoholgehalte van 4,6%, is zacht en in balans, met een mild bittertje en een licht sprankelend, prettig drinkbaar karakter. De ingrediënten zijn gerstemout, citroenen, hop en gist.
© El Limonar de Santomera
In het afgelopen seizoen oogstte Limonar de Santomera 64 miljoen kilo citrus. Daarvan waren 40 miljoen kilo gangbare citroenen, en 24 miljoen kilo biologisch citrus: citroen, sinaasappel, mandarijn en grapefruit. De coöperatie exporteert naar Europa, Canada, de VS en de Arabische wereld.
Voor meer informatie:
Antonio José Moreno
El Limonar de Santomera
Ctra. de Abanilla, km2, n.º 35
30140 Santomera (Murcia) – Spanje
aj.moreno@el-limonar.com
el-limonar.com
www.clarica.es