Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse basilicumteler breidt met 60 hectare uit

29 jaar en vol ambitie: hij wil dé referentie worden in de buitenteelt van basilicum in Italië. Vorig jaar had hij 50 hectare in productie in de buurt van Parma, dit jaar zijn dat er al 60. "Dat is geen kleine uitbreiding", aldus Filippo Carrara. "Want je moet alles opschalen: irrigatie, oogst, planning. Maar we hebben bewust voor deze stap gekozen, omdat we weten dat we het aankunnen."

© Filippo Carrara

De oogst begon zo'n tien dagen eerder dan die van 2024. "Op 8 juni hebben we het eerste snijmoment gehad. Als het weer meezit, kunnen we doorgaan tot eind september. Het doel is om in vijf rondes te oogsten."

Carrara werkt met voorcontracten. "In de winter maken we afspraken met de verwerkende industrie. De prijs ligt rond de €550 per ton bladeren."

Om topkwaliteit te garanderen, oogst hij alleen onder specifieke omstandigheden. "Het beste moment is bij zonsopkomst of tegen zonsondergang. Dan behoud je de meeste aroma's en kleur in het blad." Ook snelheid is cruciaal: "Binnen enkele uren ligt het geoogste product bij de voedselverwerker." Om de kwaliteit nog beter te waarborgen, ontwikkelde Carrara zelfs een eigen oogstmachine. Die zorgt ervoor dat de bladeren intact blijven.

Carrara hanteert een dubbele teeltrotatie. De eerste vijf jaar wisselt hij basilicum af met tarwe. Daarna volgt vier jaar luzerne. In tien jaar tijd wordt op elk perceel dus vijf keer basilicum geteeld.

Vorig jaar kreeg hij de Agrimanager Award, uitgereikt door Agri2000.net en Emilbanca, voor zijn inzet en resultaten.

"Op mijn 21e nam ik het bedrijf over", sluit hij af. "Ik heb toen de focus verlegd: van industrietomaten naar basilicum. Dat was toen een gedurfde keuze, maar achteraf gezien was het een slimme zet."

Voor meer informatie: basilicocarrara@gmail.com