29 jaar en vol ambitie: hij wil dé referentie worden in de buitenteelt van basilicum in Italië. Vorig jaar had hij 50 hectare in productie in de buurt van Parma, dit jaar zijn dat er al 60. "Dat is geen kleine uitbreiding", aldus Filippo Carrara. "Want je moet alles opschalen: irrigatie, oogst, planning. Maar we hebben bewust voor deze stap gekozen, omdat we weten dat we het aankunnen."
© Filippo Carrara
De oogst begon zo'n tien dagen eerder dan die van 2024. "Op 8 juni hebben we het eerste snijmoment gehad. Als het weer meezit, kunnen we doorgaan tot eind september. Het doel is om in vijf rondes te oogsten."
Carrara werkt met voorcontracten. "In de winter maken we afspraken met de verwerkende industrie. De prijs ligt rond de €550 per ton bladeren."
Om topkwaliteit te garanderen, oogst hij alleen onder specifieke omstandigheden. "Het beste moment is bij zonsopkomst of tegen zonsondergang. Dan behoud je de meeste aroma's en kleur in het blad." Ook snelheid is cruciaal: "Binnen enkele uren ligt het geoogste product bij de voedselverwerker." Om de kwaliteit nog beter te waarborgen, ontwikkelde Carrara zelfs een eigen oogstmachine. Die zorgt ervoor dat de bladeren intact blijven.
Carrara hanteert een dubbele teeltrotatie. De eerste vijf jaar wisselt hij basilicum af met tarwe. Daarna volgt vier jaar luzerne. In tien jaar tijd wordt op elk perceel dus vijf keer basilicum geteeld.
Vorig jaar kreeg hij de Agrimanager Award, uitgereikt door Agri2000.net en Emilbanca, voor zijn inzet en resultaten.
"Op mijn 21e nam ik het bedrijf over", sluit hij af. "Ik heb toen de focus verlegd: van industrietomaten naar basilicum. Dat was toen een gedurfde keuze, maar achteraf gezien was het een slimme zet."
Voor meer informatie: basilicocarrara@gmail.com