Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob de Rond, De Rond Agro:

"Dit jaar moet je echt blij zijn met je vaste klanten"

Tholen - De Rond Agro zit momenteel volledig in het zomerseizoen. "Rabarber zijn we een week of drie geleden mee gestopt, maar bloemkool, radijs, paksoi en groenlof zitten we middenin. Alleen de markt voor deze zomerproducten, op radijs na, is niet zo makkelijk op het moment. Het is een beetje hollen en stilstaan, dus ik denk dat men dit jaar blij mag zijn met hun vaste klanten", zo vertelt mede- zaakvoerder Rob de Rond van het bedrijf uit Hoeven.

© De Rond Agro

De Rond Agro, dat sinds begin dit jaar haar eigen producten vermarkt, ziet dat er van alles over het algemeen wel voldoende beschikbaar is. "De consumptie is niet per se minder, maar als er meer dan voldoende volumes zijn, merk je het gelijk aan de vraag en daarmee de prijs. Dat geldt eigenlijk voor het gehele spectrum binnen ons gamma. Bloemkool ging heel het voorjaar voor een habbekrats weg en ook overgebleven paksoi kon je eigenlijk helemaal niets mee. Gelukkig hadden we nog wel genoeg programma's actiematig lopen, waardoor we onze volumes toch redelijk kwijt kunnen, maar het is allemaal erg moeizaam."

© De Rond Agro

Meeste groenten over kwaliteitsdip heen
De recente hitte en droogte heeft hierin ook geen balans kunnen creëren tussen vraag en aanbod. "Het heeft juist voor andere problemen gezorgd. Ook hier hebben we temperaturen tot 37 graden gehad en dat merk je na een week wel degelijk in de kwaliteit, en met name de houdbaarheid. Op het moment van oogsten ziet het er nog redelijk uit. Dan spreken we niet over een 10, maar laten we zeggen 6,e5. Echter na verwerking en verpakking daalt dit in een paar dagen naar 3, om het maar in cijfers uit te drukken."

© De Rond Agro

"En dat is zonde, want een droog jaar is normaal gesproken ook een goed jaar", vervolgt Rob. "Zo begon het ook. Het planten ging zeer soepel, en alles liep eigenlijk voor op schema, maar op een gegeven moment werd het droger en droger en dan wordt het een kwestie van water, water en nog eens water geven. Sommige planten hebben enkel kunstmatig-, of bronwater, gezien. Er was geen regen van boven en dat was ook terug te zien in de kwaliteit. Tot de warmte was deze eigenlijk perfect, maar erna werd het allemaal snel minder. Toch denk ik dat we inmiddels over de grootste kwaliteitsdip heen zijn. In bloemkool en radijs zeker, maar ook bij paksoi zijn we nu weer in de verse plantingen, waardoor het allemaal weer wat makkelijker gaat. In groenlof, wat voor velen een onbekend product is, hebben we in het voorjaar veel problemen gehad met binnenrand. Dit product is dan eigenlijk niet meer te vermarkten, zeker niet als de markt al vol zit met allerlei andere producten. Omdat het een product is voor de verwerking en snijderijen, moet de kwaliteit gewoon top zijn. Door een aanpassing in strategie van telen is hiervan de kwaliteit ook weer meer dan voldoende."

© De Rond Agro

Met rabarber is De Rond Agro nu zo'n drie weken mee gestopt. "Dat was net voor de hitte. De vraag van klanten werd minder en de volumes lopen in die periode ook hard terug. Dan kun je nog een aantal palletjes op voorraad houden, en die gaan ook wel weg uiteindelijk, maar dat duurt dan net te lang. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor de kwaliteit. Ik zeg altijd: 'Je bent zo goed als je laatste levering', dus dan je beter besluiten er mee te stoppen. Ook kijkend naar het personeelsbestand richting de zomervakantie. We hebben nog wel wat ingekocht, maar al snel bleek dat wij niet de enigen waren die het moeilijk vonden de kwaliteit te blijven waarborgen, dus besloten we ons te focussen op onze andere producten."

© De Rond Agro

Krapte op radijsmarkt
Een voorbeeld hiervan is dus de radijs. "Daar zien we de problemen die andere groenten ervaren toch een stuk minder. Een droog jaar is ook daar een goed jaar, ondanks dat ook daar het een bepaald moment even te droog was, maar dat is nu wel hersteld. Bovendien horen we op de radijsmarkt tekorten in het buitenland, waardoor de vraag groter is dan normaal. Niet dat wij daar veel van profiteren, want we zitten met de radijs in vaste programma's, dus er is weinig vrije handel gezaaid. Zeker in de zomerperiode, maar het is in ieder geval fijn dat het wegloopt. Het is dan ook gewoon zaak om je naam eer aan te doen en netjes je klanten te bedienen. Soms heb je tekort en soms heb je te veel. Ook als er te weinig is moet je een betrouwbare partner zijn. Als je beloftes maakt, moet je eraan voldoen en dan is het nu veel waardevoller om goede relaties op te bouwen naar komende jaren dan snel een paar centen verdienen."

© De Rond Agro

Telen zonder gewasbeschermingsmiddelen?
"Verder zien we voor komende jaren flinke uitdagingen op ons afkomen. Onze collega heeft gister hier ook een artikel aan geweid. Maar ik zag gister ook een uitspraak van de rechter voorbij komen dat een Limburgse lelie-teler geen gewasbeschermingsmiddelen meer in mocht zetten op één specifiek perceel. Dit baart ook ons zorgen! In de winter maken we plannen om met zo min mogelijk inzet van chemie, toch een goede kwaliteit te kunnen waarborgen. We kijken hier naar de impact op de bodem, natuurlijke vijanden, water, maar ook de omgeving. Hierdoor hebben we ook meerdere certificaten behaald, waaronder Planet Proof. We gebruiken op ons bedrijf ook vele biologische middelen en methodes om insecten en schimmels te bestrijden, maar 100% zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen we helaas niet nog. Met de juiste strategie proberen we wel een residuvrij product af te leveren. Hier heb ik me jaren als teeltadviseur voor ingezet, maar nu ook binnen ons eigen bedrijf!"

© De Rond Agro

"Voor de komende jaren is dus meer onderzoek nodig, maar ook nog steeds een toegang tot een voldoende middelenpakket. Leverzekerheid is voor de meeste consumenten maar gewoon, we hebben sinds de Tweede Wereldoorlog eigenlijk meer dan voldoende te eten gehad. Persoonlijk ben ik bang dat het Nederlandse product met deze snelle manier van uitfaseren van verschillende middelen of duurder wordt en niet meer altijd beschikbaar is. Wat gaan de retailers en groothandels dan doen? Accepteren of importeren? En zijn geïmporteerde producten dan wel vrij van de middelen die in Nederland niet meer ingezet mogen worden?"

Voor meer info:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
Tel.: +31 (0)165 312314
info@derondagro.nl
www.derondagro.nl