Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
International Strawberry Congress na 3 jaar weer georganiseerd

"Je ziet dat wereldwijde aardbeiensector behoefte heeft om in gesprek te gaan"

Tholen - Van 17 tot en met 20 september 2025 vindt de 5de editie van het International Strawberry Congress plaats, georganiseerd door Coöperatie Hoogstraten en Proefcentrum Hoogstraten. In het Flanders Meeting & Convention Centre, pal naast de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen, komt deze dagen de wereldwijde aardbeiensector bijeen om te kijken naar de uitdagingen en kansen in een veranderende wereld.

© Cooperatie Hoogstraten CV

"Het is mooi om te zien dat we een brug kunnen vormen tussen wetenschap en commercie, door middel van een platform te bieden om met elkaar in gesprek te gaan", zo vertelt Eva Vanmarcke van Coöperatie Hoogstraten.

De vorige editie in 2022 bracht meer dan 300 deelnemers uit 32 landen naar Antwerpen. Het congres richtte zich op de ontwikkeling, productie en marketing van aardbeien, met speciale aandacht voor digitale transformatie. "Het blijft duidelijk dat de mix van wetenschap en commercieel essentieel is voor de ontwikkeling van de sector", aldus Jan Engelen van de coöperatie destijds.

© Cooperatie Hoogstraten CV

Dit jaar staat Connecting the dots in a complex world of strawberries centraal tijdens het evenement. Hierbij zullen de eerste twee dagen uit lezingen bestaan, waarna vervolgens nog twee dagen aan bezoeken en een mechanisatiedag staan gepland Eva: "Waarbij, naast de traditionele onderwerpen, zoals een overzicht in de wereldproductie van aardbeien en inzichten van trendwatchers, speciale aandacht zal worden gegeven aan ontwikkelingen in de sector. Denk hierbij aan de CRISPR-Cas discussie, maar ook het gebruik en de kansen die er liggen in AI."

© Cooperatie Hoogstraten CV

"De eerste dag zal geopend worden door moderator Michael Barker, waar we ook voor deze editie weer op kunnen bouwen", vervolgt Eva. "Tijdens de plenaire sessie gaan we in op de situatie rond CRISPR-Cas, de toekomst van ons voedsel en de evolutie in koopgedrag van de consument, waarna we vervolgens opsplitsen in wetenschappelijke en commerciële parallelle sessies. Hierin zal Michael samen met enkele panelleden ingaan op de situatie op de wereldmarkt in de aardbeien."

© Cooperatie Hoogstraten CV

"Van de parallelle sessies kunnen we uiteindelijk nog niet alle namen voor bekend maken, maar we hebben een mooi internationaal aanbod aan wetenschappelijke en commerciële sprekers uit onder meer Japan, de VS en Frankrijk. Bovendien kunnen we bij deze bevestigen dat Marieke Appel van Driscoll's bij de commerciële panelsessie over brands en marketing zal aanschuiven. Het is mooi om te zien dat we meer en meer mensen bereiken naarmate de jaren. Ik denk dat we een mooi, compleet beeld van de wereldwijde aardbeiensector kunnen creëren, waarbij wetenschap en commercie hand in hand gaan."

© Cooperatie Hoogstraten CV

Galadiner
"Dan een primeur", lacht Eva. "Waar we de vorige edities altijd startten met een welkomstreceptie en eindigde met een diner op de tweede dag, zullen we dit jaar voor het eerst een galadiner organiseren aan het einde van de eerste dag. We verkondigen altijd dat Antwerpen zo'n prachtige stad is, en de locatie naast de dierentuin bevestigt dit ook, maar voor het galadiner zullen we verplaatsen naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Een prachtige locatie, waar de dag nabesproken kan worden en we nog een primeur gaan lanceren, dus daar kijken we ontzettend naar uit."

© Cooperatie Hoogstraten CV

"Dag 2 zal vervolgens met name in het teken staan van duurzaamheid en innovaties, waarbij uiteraard AI een belangrijke rol zal spelen. Ook hier zien we input vanuit de hele wereld over onderwerpen als water, variëteiten, gewasbescherming, oogstprognoses en duurzaamheid, waarna er wordt afgesloten met een netwerklunch. Dan is het congres echter zeker nog niet ten einde, want op de vrijdag volgen nog excursies naar Belgische en Nederlandse telers en toeleveringsbedrijven in de sector. Op zaterdag staat traditiegetrouw de mechanisatiedag bij Proefcentrum Hoogstraten op het programma."

© Cooperatie Hoogstraten CV

Interesse
Een volgepakt evenement dus dat de wereldwijde aardbeiensector naar Antwerpen zal brengen gedurende een week. Eva ziet in de inschrijvingen dan ook dat er veel interesse is om met elkaar in gesprek te gaan. "Hoewel er vorige keren ook veel internationale aanmeldingen waren, lijkt het aantal dit jaar groter dan ooit. Zeker vanuit Azië mogen we veel deelnemers ontvangen, wat geweldig is, omdat de kennis zo op een natuurlijke manier gedeeld kan worden. Ik denk dat de interesse te verklaren is door een veranderende wereld in aardbeien, waar eenieder mee om zal moeten gaan. We zien veel innovaties, automatisering en AI, die nu echt hun intrede doen, maar hoe kun je hier het beste mee omgaan? Verschillende delen van de wereld kijken hier op verschillende manieren naar, dus het is heel mooi dat we deze samen kunnen brengen in Antwerpen in september. Ik denk dat we een mooi overzicht kunnen geven over alle aspecten van de keten, zodat er een brug gemaakt kan worden tussen wetenschap en commercie."

Bekijk hier het volledige programma

Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
strawberrycongress@hoogstraten.eu
www.iscbelgium.com