Het uienseizoen van de Zuid-Italiaanse Ciarciello Group is met een maand vertraging van start gegaan. Door trage bolvorming loopt het seizoen achter op schema. "We begonnen stroef, maar inmiddels draaien we op volle toeren. De oogst is in volle gang, de opbrengst is goed en de verwerking loopt vlot", vertelt directeur en verkoopmanager Michele Ciarciello. Het bedrijf zet jaarlijks zo'n 5.000 ton af.
"We zijn gestart met biologische rode uien", legt Ciarciello uit. "De maten 40-60 gaan vers de markt op en worden met de hand geoogst. De grotere maten, 60+, zijn bestemd voor de verwerkende industrie en worden machinaal binnengehaald. De opbrengst is uitstekend: op sommige percelen halen we tot wel 75 ton per hectare." De oogst loopt door tot in december, of zelfs langer.
© Ciarciello Group
90 hectare en een proef met sjalot
Het areaal telt dit jaar 90 hectare, verdeeld over witte, gele en rode uien. Een deel is in het najaar gezaaid, de rest in het voorjaar. "Al onze percelen liggen vlak bij het pakstation. Daardoor kunnen we snel verwerken, wat de kwaliteit ten goede komt."
Ook is er een kleinschalige proef gestart met sjalotten. Als de resultaten goed zijn, komt er mogelijk een vaste plek in het assortiment. Alles – van zaaien tot oogst – gebeurt in eigen beheer. "We werken alleen met een handvol vaste, lokale partners. Zo houden we grip op elke stap van het proces."
Net als andere teelten had ook de ui in het begin van het seizoen last van droogte. Dat gold ook voor aubergines, tomaten, paprika's en wortelen. Toch wist de Ciarciello Group, dankzij eigen waterputten en een zorgvuldig irrigatieplan, de opbrengst op peil te houden en de kwaliteit te waarborgen. "De start was lastig, maar inmiddels loopt alles zoals het moet", zegt Ciarciello.
© Ciarciello Group
Vraag uit Duitsland, Frankrijk en Griekenland trekt aan
De afzet van verse uien kwam wat traag op gang, maar maakt nu een inhaalslag. De eerste lading rode uien is al onderweg naar het buitenland. Witte en gele volgen binnenkort. De belangrijkste markten zijn Duitsland, Frankrijk en Griekenland. Daar levert het bedrijf zowel gangbare als biologische uien, in verpakkingen naar wens van de klant, van kartons tot big bags en IFCO-kratten. "We luisteren naar de klant en stemmen maatvoering en verpakking af op wat zij nodig hebben", legt key accountmanager Giovanni Ciarciello uit.
Schillen, invriezen en nieuwe blokjeslijn voor horeca
In de nieuwe fabriek is de verwerking inmiddels in volle gang. De rode uien worden eerst ontdaan van hun loof en vervolgens geschild, gekoeld en nog dezelfde dag verzonden. Zo blijft de ui vers en behoudt hij zijn smaak. Maar het bedrijf levert ook loofvrije, ongeschilde uien. Die zijn vooral geliefd bij verwerkers die werken met witte of gele rassen.
In totaal wil Ciarciello dit seizoen zo'n 5.000 ton gesneden uien verwerken. Nieuw dit jaar is de introductie van 10x10 mm uienblokjes voor de horeca. Die worden verpakt in zakken van 5 kilo en sluiten aan bij het bestaande assortiment van gesneden groenten zoals wortelen, bleekselderij en courgettes. "De eerste reacties uit de horeca zijn positief en wijzen op groeipotentieel."
© Ciarciello Group
De Ciarciello Group is al meer dan zestig jaar actief en beschikt over certificaten als GlobalGAP, GRASP en BIO. "Ui is ons paradepaardje", besluit Michele Ciarciello. "We hebben het product in alle soorten en maten. Het is de basis van ons bedrijf en de motor voor onze toekomst."
Voor meer informatie:
Giovanni Ciarciello Ciarciello Group
Strada Interpoderale San Nicola d'Arpi - Pod.4072/C
71121 Foggia (FG) – Italië
Tel: +39 379 185 1217
giovanni.ciarciello@ciarciellogroup.it
www.ciarciellogroup.it