Eind mei vond in Brüggen, in de regio Niederrhein, de oogst plaats van de eerste lokale broccoli van het seizoen. In week 25 gingen de eerste verkoopcampagnes van start, met losse stuks broccoli. "Eigenlijk oogsten we nu al broccoli die pas over een à twee weken oogstklaar zou zijn," vertelt teler Fabio Winzen. Hij teelt ongeveer 150 hectare broccoli en verhandelt zijn volledige oogst via de telerscoöperatie Landgard.
Nieuw dit jaar is dat een deel van de oogst, naast de gebruikelijke verwerking voor de Duitse retail, voor het eerst ook wordt aangeboden als kant-en-klare broccoliroosjes. "Op die manier hebben we een nieuwe afzetmarkt gevonden voor broccoli die qua maat buiten de standaard valt," zegt Winzen.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Fabio Winzen in de koelcel. Naast het bereiden en verpakken van verse producten wordt nu ook een deel van de opbrengst verder verwerkt.
De grote retailers geven de voorkeur aan eenheidsgewichten tussen 400 en 500 gram. "Tot 2024 hadden we een klant in de retail die ook dozen van 6 kg in verschillende formaten afnam. Nadat deze klant overstapte op dozen van 500 gram, verloren we een belangrijk afzetkanaal voor de lichtere en zwaardere producten. Dit was voor ons een belangrijke reden om samen met de coöperatie naar een alternatieve bestemming te zoeken. Dat is nu gelukt met de nieuwe productlijn van kant-en-klare broccoliroosjes," vertelt Winzen. Momenteel zijn deze broccoliroosjes verkrijgbaar bij twee winkelketens in Duitsland.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
De vers verwerkte broccoliroosjes worden nog een laatste keer met de hand gesorteerd. Ze worden meestal rond begin tot halverwege november geoogst.
Een veelbelovende seizoensstart ondanks de hitte
De oogst is tot nu toe succesvol van start gegaan. "We hebben voortdurend een goede kwaliteit en relatief weinig problemen met rot. Op dit moment is er zelfs eerder sprake van een overvloed aan producten dan van een tekort. Het is nu al duidelijk dat het oogstvolume dit jaar hoger zal zijn dan tijdens de natte oogst van vorig jaar," aldus Winzen.
Het gewas heeft de hittegolf in week 26 en 27 goed doorstaan. "In sommige gevallen hebben we 's nachts geoogst, omdat de hitte overdag te extreem was voor de oogstmedewerkers. Zelfs bij temperaturen boven de 30 graden blijft de broccoli van goede kwaliteit, al kan de houdbaarheid iets verminderen. Hierdoor kan het zijn dat er vanaf week 29 of 30 iets minder producten op de markt komen. Omdat de vraag tussen half juli en eind augustus door de zomervakantie toch wat lager is, vormt dit geen probleem."
Op dit moment wordt vooral het ras Triton geoogst, terwijl in het najaar vooral Parthenon aan de beurt is. De telersprijzen liggen momenteel aanzienlijk lager dan vorig jaar.
Speciale aandacht voor selecte gewassen
De broccoliteelt op het bedrijf van Winzen begon in het begin van de jaren 1990. In de daaropvolgende twee decennia richtte de familie Winzen zich zowel op veeteelt als groenteteelt. Martin Winzen startte met de broccoliteelt. Nu, met Fabio Winzen als derde generatie aan het roer, wordt het bedrijf voortgezet. Sinds Fabio in 2019 toetrad, is de groenteteelt verder geïntensiveerd.
In 2022 werd een nieuwe sorteer- en opslaghal in gebruik genomen en werd de teelt van broccoli uitgebreid tot ongeveer 150 hectare. "Naast broccoli telen we in het voorjaar rabarber op ongeveer 30 hectare, omdat deze gewassen qua timing goed op elkaar aansluiten. Sinds vorig jaar telen we ook acht hectare witte kool, die eruitziet als platte witte kool en ongeveer gelijktijdig met broccoli wordt geplant, geoogst en op de markt gebracht."
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Witte kool voor de versmarkt. Dankzij moderne opslagmogelijkheden kan de platte kool soms tot Kerst worden aangeboden.
Over het algemeen ziet de broccoliteler de toekomst met vertrouwen tegemoet: "Met de broccoliroosjes hebben we een mooi, toekomstbestendig concept gevonden en we voelen dat Landgard ons als een coöperatieve en betrouwbare afzetpartner blijft versterken. Hierdoor genieten we van een hoge mate van afzetzekerheid. Op het gebied van teelt zijn er tal van uitdagingen die we op de middellange tot lange termijn zullen moeten aanpakken. Broccoli is een relatief complex gewas dat gedurende het hele teeltproces veel handwerk vereist. We overwegen om een volledig geautomatiseerde plantmachine aan te schaffen. Het automatiseren van de oogst is nu nog moeilijk, maar zal hopelijk in de toekomst mogelijk zijn om de stijgende kosten te beheersen en dalende producentenprijzen tegen te gaan," besluit Winzen.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Links: Een blik op de mechanische verwerking van broccoli. De stronk wordt vervolgens als diervoeder gebruikt, waardoor een gesloten cyclus ontstaat. Rechts: Fabio Winzen toont verse broccoliroosjes uit zijn eigen productie in de recyclebare 350g Topseal verpakking.
Voor meer informatie:
Fabio Winzen
Winzen GbR.
Haverslohe 2A
41379 Brüggen, Duitsland
info@winzen.nrw
www.landgard.de