© Burgmühle GmbH
De hittegolf in week 26 en 27 zorgt op inkoopgebied voor de nodige uitdagingen. "Vooral bij de verwerking van regionale bladsla moeten we aanzienlijk meer inspanning leveren, wat leidt tot hogere uitvalpercentages," vertelt Raimond Zorn, Sales Manager voor de regio Aken en Rijn-Main bij de Duitse versspecialist Burgmühle Salate und Gemüse.
Volgens Zorn vertoont ijsbergsla steeds vaker bruine verkleuringen op de snijpunten, vooral als gevolg van extreme weersomstandigheden die steeds frequenter voorkomen. "Dat gaat ten koste van de houdbaarheid," legt hij uit.
Op de middellange tot lange termijn kan ook de afname van goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen, bijvoorbeeld tegen bladluis, de inkoop van regionale grondstoffen flink bemoeilijken, voegt hij eraan toe.
Burgmühle Salate und Gemüse is al bijna 40 jaar actief in de productie en handel van kant-en-klare salade- en groenteproducten. Tot de klantenkring behoren onder andere kantines, klinieken en cateringgroothandels in Noordrijn-Westfalen, Hessen en Rijnland-Palts.
"Tijdens het vakantieseizoen daalt de vraag in de horeca, met name in kantines en restaurants, zoals elk jaar," zegt Raimond Zorn. "Daarentegen zien we juist een duidelijke stijging in de vraag naar producten voor de catering voor vliegtuigmaatschappijen. In andere segmenten, zoals verwerkende bedrijven, ziekenhuizen en filiaalbakkerijen, blijven de afzetcijfers voor onze producten het hele jaar door redelijk stabiel."
© Burgmühle GmbHHet wagenpark van Burgmühle Salate und Gemüse. Het bedrijf levert alleen producten met een houdbaarheidsdatum van drie dagen.
Het productassortiment van Burgmühle is voortdurend aangepast aan veranderende eisen en verkoopstructuren. Wat begon met een bescheiden selectie - met salade in zakjes als absolute bestseller - is nu uitgebreid met een breed scala aan salades, wokgroenten, aardappelproducten, fruitsalades en to-go cups. "Ondanks onze groei hebben we onze ambachtelijke benadering behouden. Elk product dat we aanbieden, combineert handmatige en machinale verwerking. Wat ons als middelgroot bedrijf onderscheidt, is onze flexibiliteit om aan klantspecifieke eisen te voldoen," benadrukt Zorn. Toch zien we stijgende logistieke kosten en een tekort aan arbeidskrachten als toenemende uitdagingen voor onze convenience-levering, zegt hij verder.
© Burgmühle GmbHEnkele convenienceproducten van Burgmühle. Het bedrijf biedt permanent ongeveer 500 standaardproducten aan, maar produceert ook tal van producten met verschillende soorten snijtechnieken
Groeipotentieel in de catering- en schoolcateringsector
Het convenience landschap is in de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. "De grote doorbraak kwam ongeveer 15 jaar geleden, toen studentencateringbedrijven begonnen met het aanbieden van verse producten," herinnert Zorn zich. In de jaren daarna nam ook in andere segmenten van de markt het gebruik van ultraverse convenienceproducten toe. De uitbraak van het coronavirus vijf jaar geleden was een andere belangrijke verandering. "Thuiswerken is merkbaar voor ons, maar ook voor onze concurrenten, omdat het aantal eters in bedrijfscatering na de crisissituatie sterk daalde. Momenteel zien we bij sommige klanten een lichte toename in het aantal werknemers dat in de bedrijfskantine eet, maar deze blijft onder het niveau van vóór de coronapandemie."
© Burgmühle GmbH
Koolsalade
Het management van Burgmühle verwacht de komende jaren geen groei in de bedrijfscatering en gaat ervan uit dat het aantal klanten in dit segment stabiel zal blijven.
"Aan de andere kant voorzien we wel groei in de bredere cateringsector," zegt Raimond Zorn. "Die ontwikkeling wordt deels gedreven door het aanhoudende tekort aan geschoold personeel, wat de vraag naar kant-en-klare oplossingen vergroot. Ook binnen de schoolcatering zien we veel potentieel, met een duidelijke toename van de vraag."
De grootste uitdaging? "Ons aanbod nauwkeurig afstemmen op de specifieke behoeften van elke klantengroep én een hoge mate van betrouwbaarheid blijven garanderen," besluit hij.
Voor meer informatie:Raimond Zorn
Burgmühle Salate und Gemüse GmbH
Dürener Straße 335
50171 Kerpen, Duitsland
Tel: +49 2275 109 450
info@burgmuehle-frischsalate.de
www.burgmuehle-frischsalate.de