Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mexico speelt hoofdrol, maar handelt regionaal

Avocadomarkt blijft groeien; Nederland speelt belangrijke rol in handel

De avocadomarkt groeit nog altijd. Wereldwijd wordt er zo'n 4,5 miljoen op commerciële schaal geoogst waarvan ruim 1 miljoen ton (25%) internationaal wordt verhandeld. De waarde van de internationale handel in avocado's beloopt inmiddels een bedrag van 2,1 miljard dollar. Nederland speelt in het internationale handelsverkeer een belangrijke rol als doorvoerland. Nederland is wereldwijd de na de USA de tweede importeur en op de ranglijst van exportlanden staat Nederland
na de productielanden Mexico, Chili en Peru op de vierde plaats (tabel 13). Dat blijkt uit onderzoek van Jan Kees Boon van Fruit & Vegetable Facts.



Volgens de officiële bronnen importeerde Nederland in 2012 95.000 ton avocado's ter waarde van 190 miljoen dollar (tabel 15a). Als we de export van alle landen naar Nederland optellen zou de import in ons land nog groter dan 100.000 ton geweest moeten zijn (tabel 15b).

Mexico speelt hoofdrol maar handelt regionaal
Zoals gezegd groeit de wereldmarkt van avocado's nog steeds. Rond de eeuwwisseling werd er 2,7 miljoen geproduceerd en nu dus zo'n 4,5 miljoen ton (tabel 1). In diezelfde periode nam het internationale handelsverkeer toe van nog geen 0,4 miljoen ton naar meer dan 1 miljoen ton. Mexico is veruit de belangrijkste producent van avocado's met nu ongeveer 30% van het totaal. Rond 2000 was het aandeel van Mexico groter. In de rest van de wereld is de productie derhalve sneller
toegenomen (+76%) dan in Mexico (+39%) (tabel 1).

Chili is op afstand de tweede producent. Tegenwoordig worden daar meer dan 350.000 ton avocado's geoogst. Dan volgen drie landen die wel veel produceren maar weinig exporteren, nl. de Dominicaanse Republiek, Indonesië en Columbia. Peru de derde exporteur volgt daarna met een productie van inmiddels meer dan 210.000 ton. Spanje is het eerste en enige Europese land met een avocadoproductie van betekenis. Jaarlijks worden er inmiddels meer dan 80.000 ton van geoogst. Portugal als andere Europese producent oogst er minder dan 20.000 ton van (tabel 1).



Mexico goed voor helft wereldhandel
Van alle avocado's die internationaal verhandeld worden komt bijna de helft uit Mexico (tabel 2). In 2012 ging het om bijna 500.000 ton ter waarde van 0,9 miljard dollar. Elk jaar groeit de export maar de stijging van 2010 op 2011 was erg fors. Voor driekwart is de export van Mexico gericht op noorderbuur de USA. Vorig jaar ging 370.000 ton aan Mexicaans product de noordgrens over. Japan nam vorig veel meer Mexicaanse avocado's af dan daarvoor; 50.000 ton. Canada is de derde afnemer. Mexico exporteert ongeveer 30% van z'n productie (tabel 3).

Chili als tweede exporteur brengt 30% van z'n productie in het internationale handelsverkeer en ook is de USA belangrijkste afnemer met Nederland als tweede op de lijst (tabel 4). Peru exporteert 40% van z'n productie en de meeste gaan naar Europa met Nederland als belangrijkste afnemer gevolgd door Spanje. Na een stabilisatie van de export in de jaren t/m 2011 was er in 2012 weer sprake van groei
(tabel 5). Israël is een betrekkelijk kleine producent van avocado's maar vrijwel de hele oogst (90%) wordt in het buitenland afgezet. Nadat de export in 2012 fors terug viel werden er in 2012 weer meer geëxporteerd, nl. 60.000 ton. Frankrijk, Nederland en Rusland zijn de belangrijke afnemers (tabel 8). De Nederlandse (re-)export is vooral gericht op Duitsland maar Zweden neemt ook veel af. Frankrijk, Denemarken en Noorwegen zijn eveneens belangrijke klanten van de Nederlandse handel (tabel 6a).



Nederland na USA de tweede importeur
De Verenigde Staten is met afstand de belangrijkste importeur van avocado's. In 2012 werd de grens van 500.000 ton overschreden. Het overgrote deel is afkomstig uit buurland Mexico (tabel 14). Nederland is 's werelds tweede importmarkt. Uit de importstatistiek blijkt dat het in 2012 ging om een hoeveelheid van 96.000 ton met een waarde van 190 miljoen dollar. Zuid Afrika, Chili en Peru leverden vorig jaar alle 3 een kleine 20.000 ton. De import uit Zuid Afrika laat van jaar op jaar nogal wat schommelingen zien. Uit Chili en Peru komt nog steeds elk jaar meer (tabel 15a). Volgens de exportstatistiek van Zuid Afrika en Peru gaat er meer naar Nederland dan volgens de (Nederlandse) importstatistiek. Voor een deel is dit te verklaren uit handel die via andere landen naar Nederland gaat, bijv. Frankrijk, Spanje en Duitsland. Frankrijk is als importeur vrijwel net zo belangrijk als Nederland. In 2012 importeerde dit land 95.000 ton. Spanje is de belangrijkste leverancier gevolgd door Peru en Israël (tabel 15b).



Zomer- en winterseizoen
De exportlanden op het zuidelijk halfrond Peru en Zuid Afrika zijn met hun product vooral in ons zomerseizoen (april - september) aan de markt. Het ook op het zuidelijk halfrond gelegen Chili is in Europa samen op de markt met landen als Spanje en Israel.





Voor meer info:
Fruit&VegetableFacts
Jan Kees Boon
[email protected]
Publicatiedatum: