Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
alle AGF'ers in de lijst

Cor en Dirk van der Kaaij maken opwachting in Quote 500

Tholen - De novembermaand wordt traditiegetrouw weer ingeluid met de nieuwe Quote-500. Het zal u als arme teler of handelaar niet verbazen, de rijken zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Sterker nog, sinds de financiële crisis is het vermogen van 's lands geldelite niet meer zo snel gestegen. Samen hebben de 500 rijkste Nederlanders een geschat vermogen van 163.357.000.000 euro (+11,6%). Onder hen toch weer een heel rijtje mensen die hun geld onder meer met aardappelen, groenten, fruit, bloemen of zaad vergaarden. We hebben ze weer op een rijtje gezet.



Groenten en fruit
Al jaren present op de lijst is Jan van den Heuvel, die al in de jaren '80  zijn AGF-handel verkocht om tot 2002 aan te blijven als president-directeur en vervolgens een adviseursrol op zich te nemen. Dit jaar staat Jan op plaats 298 met een geschat vermogen van 135 miljoen euro. Volgens Quote kun je Jan er niet van betichten dat hij laaghangend fruit plukt. Zijn vermogen zit in een stichting administratiekantoor, waarvan de Van den Heuvel-telgen zich volgens het blad middels certificaten de financiële vruchten goed laten smaken. Jan wordt dit jaar echter op de voet gevolgd door Jack Aartsen (plaats 317) van Aartsenfruit die met een geschat vermogen van 125 miljoen euro aan een flinke opmars bezig is als één van de snelste stijgers in de lijst. Hij blijft daarmee nog ver achter bij Piet en Frans Kramer van Vezet, die met hun maaltijd- en fruitsalades een geschat vermogen van 195 miljoen euro noteren. Toch zal Frans niet naast zijn schoenen gaan lopen, getuige zijn reactie in de Quote: "We komen uit West-Friesland he, dus wij blijven lekker met de klompen in de klei." Nieuw in de Quote 500 zijn dit jaar de broers Cor en Dirk van der Kaaij van RedStar, dat na het samengaan met Looye Kwekers een machtige speler is in de tomatenmarkt. Quote bekent voorheen te bescheiden te zijn geweest over de successen van dit tweetal.

Friet en aardappelproducten
Kleine piepers door de droogte dit jaar. Hoe groot de gevolgen voor de bankrekening van Kees Meijer van Lamb Weston Meijer zijn, is volgens Quote nog niet te zeggen, maar op basis van vorig jaar wordt zijn vermogen dit jaar toch weer hoger ingeschat: 430 miljoen euro. Collega Piet de Bruijne van Farm Frites (positie 271 met een geschat vermogen van 150 miljoen euro) volgt nog op gepaste afstand, maar maakt een enorme groeispurt door (+66,7%). "2017 was voor iedereen een goed frietjaar", zo meldt zijn woordvoerder. Ook voor Gerard Kroef van aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef was het een goed jaar. Zijn vermogen wordt dan ook 41,2% hoger ingeschat op een totaal vermogen van 120 miljoen euro.

Zaad
De gevleugelde uitspraak dat een zak groentezaad meer waard is dan een pot goud, lijkt in de Quote wel op waarheid te berusten. De familie De Ruiter verkocht De Ruiter Seeds aan Monsanto en hield daar een geschat vermogen van 600 miljoen euro aan over. Ook de 'Beemsterboertjes' van Bejo Zaden bezitten volgens het blad een leuke som van 275 miljoen euro. Piet Mazereeuw van Enza Zaden boert met een geschat vermogen van 395 miljoen euro goed door. Net als de aandeelhouders Ben Tax en Anton van Doornmalen van Rijk Zwaan, waarvan het vermogen beide wordt geschat op 230 miljoen euro. Het blad meldt overigens dat bij Van Doornmalen zijn liedjes hem echt plezier geven. Hij jubelt dan ook liever over het feit dat het door hem gecomponeerde clublied Fussball Macht Spass van voetbalclub Blau-Weiss Budericht meer dan 10.000 keer op YouTube werd bekeken.

Toeleveranciers
Ook de tuinbouwtoeleveranciers 'boeren' wederom goed. Zo staan de gezusters Annie en Margriet Beekenkamp met een geschat vermogen van 165 miljoen euro hoog op de lijst, terwijl ook Piet Bakker van Thesis (110 miljoen) mooie winsten maakt. Ook met John van der Klugt van Wayland (85 miljoen) gaat het goed. "Ons aardwarmteproject in Bergschenhoek is operationeel en draait prima", zo laat hij weten. Collega-Oostlanders Peter en Paul Koppert van Koppert Biological Systems zijn terug in de lijst. Hun vermogen wordt geraamd op 82 miljoen.

Bloemen
Misschien iets verder van het bed, maar ook interessant hoe het onze sierteeltbroeders vergaat. Nou, het gaat prima met ze. Het vermogen van Marco en Jaco van Zijverden van Dutch Flower Group wordt geraamd op 255 miljoen euro en daarmee staan ze op de 139e plek. Trots zijn ze er niet trots op, getuige Marco's reactie: "Door jullie kan ik niet over straat!" Ook dubbele pret bij de tweelingbroers Iwan en Marko van der Knaap van Anthura, gespecialiseerd in orchideeën en anthuriums. Niet alleen bestond hun bedrijf 80 jaar, ook stijgt hun geschat vermogen met 80 miljoen naar 225 miljoen euro, vanwege "beter inzicht in de cijfers." Nog meer bloemensucces, want ook het succes van Gerrit en Peter Barnhoorn van Afriflora is Quote niet ontgaan. Het bedrijf bezit in Ethiopië een van de grootste rozenkwekerijen ter wereld en heeft meer dan 11.000 medewerkers. Hun geschat vermogen: 170 miljoen euro.

Retail
De retailers - alle inspanningen van het CBL om de marktmacht elders te leggen ten spijt - blijken ook dit jaar weer de grote geldverdieners. Met Karel van Eerd aan top met een geschat vermogen van 2,1 miljard euro volgen nagenoeg alle supermarkteigenaren in 's lands rijkenlijst. Hoewel ze hun geld meer verdienen dan alleen in de AGF-afdeling, zit hier wel de grootste marge op, vandaar dat we ze toch maar even noemen. Het kan tenslotte maar duidelijk zijn.