Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Slecht weer en zware concurrentie

2023 moeilijk exportjaar Marokkaanse diepgevroren AGF

Volgens EastFruit kelderde de Marokkaanse export van diepgevroren groenten en fruit in 2023 als gevolg van slechte weersomstandigheden en zware concurrentie op de exportmarkten. Het land exporteerde van januari tot oktober vorig jaar minder dan 70.000 ton diepgevroren groenten en (zacht)fruit. Op basis van eerdere gegevens van de afgelopen twee maanden is het bijna zeker dat de export van deze producten tegen het einde van 2023 het laagste niveau in minstens zes jaar bereikte.De grootste daling in de Marokkaanse export vond plaats tussen februari en mei 2023, wat bepalend was voor het eindresultaat van het jaar. De late winter en vroege lentemaanden vormen het piekseizoen voor de verzending van diepgevroren aardbeien uit Marokko, de belangrijkste categorie diepgevroren groenten en fruit die vanuit het land wordt verkocht. De weersomstandigheden voor de aardbeienteelt in Marokko waren echter verre van ideaal in de eerste helft van 2023. De aardbeienplantages werden eerst beschadigd door stormen en koudegolven en vervolgens door een droogteperiode in april, waardoor de export van dit diepgevroren fruit tot slechts 45.000 ton daalde voor de periode januari-oktober 2023.

Frambozentelers (de op één na belangrijkste categorie in de export van diepgevroren groenten en fruit uit Marokko) hadden minder te lijden onder de weersomstandigheden, maar ook zij moesten hun export van diepgevroren producten beperken. De reden was het overaanbod van diepgevroren frambozen op de EU-markt. Marokko exporteerde van januari tot oktober 2023 10.000 ton diepgevroren frambozen, terwijl andere landen zoals Oekraïne, Polen en Servië veel meer exporteerden: respectievelijk 42, 90 en 73.000 ton.

De situatie met betrekking tot de export van andere categorieën diepgevroren groenten en fruit uit Marokko was gemengd. Zo behoorde de export van diepgevroren abrikozen en ander fruit volgens voorlopige schattingen ook tot de laagste van de afgelopen jaren. Aan de andere kant is de export van diepgevroren groenten vanaf 2022 meer dan verdubbeld, maar ze hadden nog steeds een zeer klein aandeel in de totale hoeveelheid (ongeveer 6% voor januari-oktober 2023).

De geografie van de export van diepgevroren groenten en fruit uit Marokko veranderde vorig jaar ook niet veel. De EU-landen bleven ongeveer 80% van alle Marokkaanse leveringen in 2023 importeren, terwijl de rest voornamelijk naar Noord-Amerika, China en andere Oost-Aziatische landen ging.

De Marokkaanse export naar de EU daalde echter met 40% voor januari-oktober 2023, vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar, en de export naar Noord-Amerikaanse landen (VS en Canada) daalde met 28%. De export naar China, andere Oost-Aziatische landen, Australië, Zuid-Amerika en enkele andere bestemmingen steeg daarentegen in de verslagperiode, maar had nog steeds geen significant aandeel in het totale export van Marokko.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: