Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement zet stappen tegen verpakkingsafval

De Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement heeft een nieuwe verpakkingsregelgeving goedgekeurd met als doel het terugdringen van plastic afval, een aanzienlijke vervuiler binnen de EU. Deze regelgeving, geïnitieerd door de Europese Commissie, beoogt de hoeveelheid verpakkingsmaterialen te verminderen, met een speciale focus op plastics die de afgelopen jaren zijn toegenomen. Ondanks kritiek vanuit de verpakkingsindustrie en zorgen over voedselveiligheid en stijgende kosten, is de regelgeving toch doorgezet. Italiaanse Europarlementariërs hebben echter sterke bezwaren geuit over mogelijke negatieve effecten op de verpakkingssector van Italië.

De resolutie van de ENVI-commissie omvat een verbod op ultralichte plastic zakken met een dikte van minder dan 15 micron, behalve indien noodzakelijk voor hygiënische doeleinden of als primaire verpakking voor losse voedingsmiddelen, met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Bovendien stelt het ambitieuze doelstellingen voor afvalvermindering voor plastic verpakkingen vast, met als doel een vermindering van 10% tegen 2030, oplopend tot 20% tegen 2040. De regelgeving pleit ook voor het gebruik van gerecyclede materialen in plastic verpakkingen en onderzoekt de potentie van biologisch afbreekbare plastics om de uitstoot van koolstof te verminderen van de EU. Verder legt het beperkingen op aan gevaarlijke chemicaliën in verpakkingen, waaronder PFAS en bisfenol A, vanwege hun milieuen gezondheidsrisico's.

De aanzienlijke economische voetafdruk van de verpakkingssector in de EU, met een omzet van €355 miljard in 2018 en een toenemend afvalprobleem, benadrukt de urgentie van deze regelgevingen volgens de politiek. Ondanks weerstand van verschillende industrielobby's en de oproep voor een ambitieuzer oorspronkelijk voorstel, weerspiegelt het compromis van de ENVI-commissie een cruciale stap in de richting van het aanpakken van verpakkingsafval en de impact ervan op het milieu.

Bron: europa.today.it
Foto: Dreamstime

Publicatiedatum: