Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse bloemkool: dalende opbrengst en prijzen

"Op 1 maart 2024 is de Franse nationale bloemkoolopbrengst voor seizoen 2023-2024 geraamd op 183.900 ton, een daling van 18% op jaarbasis en 21% ten opzichte van het meerjarig gemiddelde van 2018-2022," zo stelt een vertegenwoordiger van Frans statistiekbureau Agreste, die ook nog opmerkt dat de prijzen in februari 2024 62% lager uitkwamen dan die van seizoen 2022-2023.


© Dreamstime

Areaal en opbrengst: een turbulent oogstschema voor seizoen 2023-2024
"Volgens de meest recente ramingen zal het nationale bloemkoolareaal voor seizoen 2023-2024 uitkomen op 13.750 hectare, een heel lichte daling van 1% ten opzichte van dat van het vorige seizoen en een lichte daling van 7% ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen. De daling is het sterkst in het noordelijke teeltgebied. De nationale bloemkoolopbrengst zal naar verwachting met 18% dalen op jaarbasis en met 21% ten opzichte van het vijfjaarlijkse gemiddelde. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden in het westelijke teeltgebied, dat 83% van de nationale aanvoer voor seizoen 2023-2024 vertegenwoordigt.

In het westelijke teeltgebied waren de opbrengstverliezen in november 2023 niet alleen als gevolg van de hoge vochtigheid en de storm Ciaran bijzonder groot, maar ook in januari 2024 toen er sprake was van een koudegolf na een aantal heel natte maanden. In februari 2024 werd de opbrengst dankzij een stijging van de temperaturen weer groter en vond de oogst zelfs eerder plaats dan die van de rassen die in maart werden verwacht."

Lage prijzen in februari na een herfstpiek
"In september 2023 kelderden de prijzen als gevolg van de zeer zachte temperaturen die niet bevorderlijk waren voor de bloemkoolconsumptie. Dit leidde tot een groot aantal onverkochte voorraden. De situatie wist zich in oktober 2023 weer te stabiliseren, met een teeltdip en weersomstandigheden die beter bij het seizoen pasten. In november 2023 stegen de prijzen in een context van een producttekort op Europees niveau en was er als gevolg van de weersomstandigheden (hoge vochtigheid die tot verliezen op de velden leidde) sprake van een bijzonder klein Frans aanbod. In december 2023 bleven de prijzen zeer stabiel, ondanks een aanbod dat dicht bij het niveau van het vorige seizoen lag. In januari 2024 zorgde een koudegolf ervoor dat het opbrengsttekort groter werd. In februari 2024 leidde een periode van zachte weersomstandigheden tot de terugkeer van behoorlijk grote partijen, met een aanpassing van de prijzen, voordat de markt overvol raakte, waardoor de prijzen weer onder het vijfjaarlijkse gemiddelde uitkwamen, met onverkochte en weer van de markt genomen producten."

Voor meer informatie:
Agreste

Publicatiedatum: